Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης - iefimerida.gr
DOC 

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον άνθρωπο από το περιβάλλον μας που πάσχει από σάκχαρο. Είναι εντυπωσιακό πως υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις ηλικίες που υποφέρουν από αυτήν την πανάρχαιη αρρώστια.

Που οφείλεται αυτή η διαταραχή του σακχάρου;

Η αιτία είναι η πλήρης ή η μερική ή σχετική έλλειψη μίας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και λέγεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη και η διαταραχή της έχει σαν αποτέλεσμα την διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Έτσι έχουμε την αύξηση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Πόσα είδη διαβήτη υπάρχουν;

  • (ή νεανικός διαβήτης). Χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ινσουλίνης.
  •  Οφείλεται είτε στην αντίσταση των ιστών του ανθρωπίνου σώματος στην ινσουλίνη, είτε στην σχετικά μικρή έλλειψή της είτε ακόμη στην μεγάλη μείωση έκκρισης της ινσουλίνης με μικρότερη αντίσταση των ιστών του οργανισμού.
  •  Τα αίτια είναι γενετικά, παθήσεις του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), φάρμακα, χημικές ουσίες κλπ.
  • Είναι η οποιαδήποτε διαταραχή του σακχάρου που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός το υποψιάζεται όταν το έμβρυο είναι μεγάλο σε βάρος (ταξινόμηση από την Ε.Δ.Ε.)

Πόσο συχνός είναι ο σακχαρώσης διαβήτης; Αποτελεί νέα παγκόσμια απειλή;

Αυτή τη στιγμή η Διεθνής Ένωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη εκτιμά οτί στην Ευρώπη 55 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από Σ.Δ. τύπου ΙΙ και μέχρι το 2030 θα έχουν αυξηθεί σε 66 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί ο επιπολασμός τα τελευταία 35 χρόνια και κυμαίνεται στο 8%. Αυτό σημαίνει οτί η ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών οπού παρουσιάζεται η μεγάλη αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η πιο παραγωγική ομάδα με αντικτυπο τις διεθνείς οικονομίες.

Πως γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη;

  • Όταν κάποιος από εσάς πίνει πολύ νερό, τρώει πολύ, έχει πολυουρία και χάνει βάρος, ας ψάξει το ζάχαρό του. Όταν η τιμή του σακχάρου είναι μεγαλύτερη από 200 σε τυχαία μέτρηση, τότε έχετε σακχαρώδη διαβήτη.
  • Όταν το σάκχαρο νηστείας το πρωί είναι μεγαλύτερο από 126.
  • Όταν υπάρχει θετική δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Σε αυτή την εξέταση μετράμε το σάκχαρο νηστείας και το σάκχαρο δύο ώρες μετά από χορήγηση από του στόματος 75γρ. γλυκόζης. Εάν το σάκχαρο στο αίμα είναι μεγαλύτερο από 200, μπαίνει η διάγνωση του διαβήτη. 

Γιατί πρέπει να θεραπεύεται ο διαβήτης;

Είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, ακρωτηριασμών κυρίως στα κάτω άκρα.

Ποιοί διαβητικοί πέρνουν ινσουλίνη και ποιοί χάπια;

  • Η ινσουλίνη είναι απολύτως απαραίτητη στον διαβήτη τύπου Ι (νεανικός) όπου λείπει τελειώς από τον οργανισμό μας.
  • Ινσουλίνη χορηγείται και στον διαβήτη τύπου ΙΙ όταν υπάρχει προοδευτική μείωση έκκρισής της από το πάγκρεας. Ακόμη και όταν υπάρχει αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης.
  • Στους ασθενείς που χρησιμοποιούν χάπια (μετφορμίνη, σουλφονυλουρίες, γλιταζόνες, DPP4) γίνονται δίαφοροι συνδιασμοί. Στον διαβήτη, οι διαβητολόγοι κάνουν εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με το τι ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο. 

Μόνο τα φάρμακα είναι η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη;

Μελέτες και κλινικές έρευνες έχουν δείξει πως:

  • Η υγιεινή διατροφή και μείωση του σωματικού βάρους
  • Η διακοπή καπνίσματος
  • Η φυσική δραστηριότητα (άσκηση, γυμναστική)
  • Η εκπαίδευση των ασθενών

μπορούν να περιορίσουν τις επιπλοκές της νόσου που θα μας απασχολεί για όλη μας τη ζωή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σακχαρώδης διαβήτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ