Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες] - iefimerida.gr

Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωπαίοι τουρίστες φοβούνται ότι έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, αφού κατέβαλλαν περισσότερα από 115.000 ευρώ για παραθαλάσσια διαμερίσματα που δεν κατασκευάστηκαν ποτέ.

Οι τουρίστες πείστηκαν να αγοράσουν τα πολυτελή διαμερίσματα στο θέρετρο Oasis Marina στην Χουργκάντα στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου - αλλά πολλοί βρίσκονται τώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ τα διαμερίσματα είναι ακόμα εργοτάξιο.

Παρά την πενταετή μάχη για να αναγκάσουν την εταιρεία Iraida Estate Agency να ολοκληρώσει το έργο, ή να τους επιστρέψει τα χρήματα τους, πολλοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ το απίστευτο είναι ότι τα άχτιστα διαμερίσματα εξακολουθούν να διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

«Είναι τρομερό. Ζήσαμε μία κόλαση και τώρα θέλουμε τα χρήματά μας και τη ζωή μας πίσω» εξηγεί ο 65χρονος Στιβ Μπερ, τελώνης από το Μπρίστολ, που πλήρωσε 56.000 ευρώ για ένα δυάρι διαμέρισμα με μπαλκόνι.

Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο ίδιος και η σύζυγός του Τζέιν, κατέβαλλαν στην Iraida τα χρήματα τους σε μετρητά εκ των προτέρων το 2011. «Μας υπόσχονται ότι θα χτιστούν, αλλά τίποτα δεν αλλάζει» προσθέτει.

Η Αίγυπτος είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, ενώ κυρίως οι Βρετανοί συνηθίζουν να επενδύουν χρήματα σε εξοχικά στην περιοχή.

Το θέρετρο Oasis Marina βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά πριν από έξι χρόνια από το Iraida Estate Agency, ένα αιγυπτιακό πρακτορείο που διοικείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιχαμπ Σόουμαν και διαφημιζόταν ως ένα παραθαλάσσιο θέρετρο με εκπληκτική θέα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εκείνη την εποχή, η Αίγυπτος είχε μια σχετικά σταθερή κυβέρνηση και μια δυναμική οικονομία. Ο τουρισμός ήταν ιδιαίτερα αυξημένος και εκατοντάδες κυρίως ηλικιωμένα ζευγάρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη επικοινωνούσαν με τα γραφεία της Iraida στην Χουργκάντα.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα είχαν ήδη κάνει πολλές έρευνες και ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν. Η Iraida είχε ήδη κατασκευάσει ένα συγκρότημα - το ξεχωριστό θέρετρο Oasis - στην πόλη.

Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η εταιρεία είπε στους επενδυτές ότι είχε αγοράσει τη γη και τα δικαιώματα να κατασκευάσει ένα νέο θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα, με πολυτελή διαμερίσματα από 54.399 μέχρι 115.000 ευρώ, που θα κατασκευαζόταν σε περίπου δύο χρόνια.

Σε σύγκριση με ένα εξοχικό στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία ή την Ιταλία, οι τιμές ήταν χαμηλές και η Χουργκάντα είχε απευθείας πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ετσι περίπου 200 επενδυτές κατέβαλλαν προκαταβολή και άρχισαν οι εργασίες.

Στη συνέχεια, πριν από τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανατράπηκε στην Αραβική Άνοιξη. Σήμερα, τα διαμερίσματα είναι ακατοίκητα και άδεια χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Οι αγοραστές έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν τι συμβαίνει, αλλά η Iraida Estate Agency αρνείται επανειλημμένα να μιλήσει στους επενδυτές ή ακυρώνει τα ραντεβού.

Μία Βρετανή, η Σύλβια Γκέιτφιλντ, κέρδισε μία δίκη ενάντια στην εταιρεία για να πάρει πίσω τα χρήματα της, ωστόσο ούτε η ίδια ούτε οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής δεν πήρε χρήματα πίσω.

Ευρωπαίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα στην Αίγυπτο τα οποία δεν χτίστηκαν ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ενας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας λέει: «Εχουμε αναφέρει την περίπτωση, και το ζήτημα της απάτης ιδιοκτησίας γενικότερα στις αιγυπτιακές αρχές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»

Οι επενδυτές έχουν πλέον αποφασίσει να ξεκινήσουν νομικές ενέργειες σε μια προσπάθεια να πάρουν τα χρήματα τους πίσω και να βάλουν τον Σόουμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της Iraida, να λογοδοτήσει.

Μιλώντας στην Daily Mail, ο ίδιος λέει: «Δουλεύω σκληρά για να λύσω το πρόβλημα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Κύριο πρόβλημά μου ήταν η τράπεζα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε επιτέλους την δυνατότητα»

Επισημαίνει ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σε 12 μήνες από τώρα: «Θα υπάρξουν ενημερώσεις στην ιστοσελίδα μας μέσα σε λίγες εβδομάδες,» προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ