Θεοδωράκης: Με 151 και 152 βουλευτές δεν θα έχουμε σταθερότητα - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Με 151 και 152 βουλευτές δεν θα έχουμε σταθερότητα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργασθούμε, ότι είμαστε Ποτάμι συνεργασίας και όχι Ποτάμι διχασμού, ότι έχουμε και λύσεις και ανθρώπους», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο δημοσιογράφο Χάρη Ιωάννου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για τη σημασία των προσώπων που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «σε μια χώρα χωρίς δυνατούς θεσμούς, με μια χαοτική δημόσια διοίκηση, τα πρόσωπα είναι ο καθοριστικός παράγοντας».

Δε δίστασε να επισημάνει την αναγκαιότητα μιας «αυτοδέσμευσης» από την πλευρά των κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο Τσίπρα. Χαρακτηριστικά είπε ότι η χώρα χρειάζεται «μια αυτοδέσμευση ότι δε θα συνεχίσουμε να γκρεμίζουμε, ότι δε θα βγούμε όλοι στα χαρακώματα σε μια άγονη αντιπαράθεση μόνο για μικροκομματικούς λόγους. Ο τόπος θέλει σταθερότητα. Να αφήσουμε την κοινωνία να ηρεμήσει, να αρχίσουμε να λύνουμε προβλήματα. Όχι μια εσαεί προεκλογική ατμόσφαιρα που τα καίει όλα. Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω».

Τέλος, στέλνοντας το μήνυμα του στο εκλογικό σώμα ανέφερε «Εμείς λέμε στους πολίτες ότι μ’ ένα μικρό ποσοστό, τα κόμματα εξουσίας δεν θα σε ακούσουν. Αν υπήρχε ένα δυνατό Ποτάμι οι τράπεζες δεν θα έκλειναν. Δεν είναι ώρα για ψήφο διαμαρτυρίας και χαβαλέ. Δυνάμωσε το Ποτάμι και υποχρέωσε τα κόμματα εξουσίας να συνεννοηθούν μαζί μας».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ:

-Είχατε πει για πρώτη φορά εδώ στην «ΕφΣυν» τον Ιούλιο ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση 20 αποφασισμένων ανθρώπων που να έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης χωρούν σε αυτή την περιγραφή;

Οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης μπορεί να μην χωρούν σε αυτή την περιγραφή, είναι αυτοί όμως που θα κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και πολύ φοβάμαι ότι στο μυαλό τους έχουν ξανά μια λάθος κυβέρνηση. Ο κ.Τσίπρας κάνει συνεχώς αυτοκριτική για τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε και εκεί που θα περίμενε κανείς να βάλει μπροστά 4-5 νέα πρόσωπα, έκανε λίστες ξανά με τους ίδιους. Τα ίδια και ο Μεϊμαράκης. Τον ρωτάμε συνεχώς με ποιους θα κυβερνήσει αλλά αρνείται να μας απαντήσει.Οι υπουργοί του, αν και εφόσον κερδίσει, θα είναι οι υπουργοί του Σαμαρά;

-Υπάρχουν υπουργοί π.χ. προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να αποκλειστούν από το επόμενο κυβερνητικό σχήμα;

Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς που θέλει αλλά ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει. Οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι στην τελική ευθεία συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Θα είναι αντιπρόεδρος ο Βενιζέλος; Θα ξαναπάει η κυρία Γεννηματά στο υπουργείο Αμύνης; Ποιο είναι το σχέδιο;

-Επιμένετε να δίνετε μεγάλη σημασία στα πρόσωπα.

Εσείς δεν δίνετε; Ή πιστεύετε ότι το ασφαλιστικό μπορεί να το λύσει ένας ηθοποιός; Σε μια χώρα χωρίς δυνατούς θεσμούς, με μια χαοτική δημόσια διοίκηση, τα πρόσωπα είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Φανταστείτε ας πούμε την κυρία Χριστοδουλοπούλου στη θέση του κ.Πανούση. Χάος! Ή φανταστείτε τη Βουλή με Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά ή ακόμη και τον Φίλη. Θα ζούσαμε αυτά τα καψόνια που ζήσαμε;

-Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την 21η Σεπτεμβρίου;

Αυτό που προέχει είναι μια πολιτική συμφωνία των κομμάτων που ψήφισαν το Μνημόνιο Τσίπρα. Μια αυτοδέσμευση ότι δε θα συνεχίσουμε να γκρεμίζουμε. Ότι δε θα βγούμε όλοι στα χαρακώματα σε μια άγονη αντιπαράθεση μόνο για μικροκομματικούς λόγους. Ο τόπος θέλει σταθερότητα. Να αφήσουμε την κοινωνία να ηρεμήσει, να αρχίσουμε να λύνουμε προβλήματα. Όχι μια εσαεί προεκλογική ατμόσφαιρα που τα καίει όλα. Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω.

– Εννοείτε και μια μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας;

Το πόσο μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας θα έχουμε εξαρτάται κυρίως από το πρώτο κόμμα. Το θέμα όμως είναι να έχουμε και μια κυβέρνηση που αποφασίζει. Όχι μια κυβέρνηση που κανείς δεν κάνει τίποτα και όλοι είναι εφησυχασμένοι γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μια κοινωνική συμμαχία του 51%. Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει αν δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή. Αυτό λένε κατ’ ιδίαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Απλώς εμείς τολμάμε και το λέμε και δημοσίως. Με 151 και 152 βουλευτές δεν θα έχουμε σταθερότητα.

-Εσείς πάντως θέλετε το Ποτάμι «πάση θυσία » στην κυβέρνηση;

Εμείς καλούμε τον κόσμο να σκεφθεί. Είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου; Είναι ευχαριστημένος από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ; Ή θέλει να βάλει στο παιχνίδι ένα νέο παίχτη; Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργασθούμε, ότι είμαστε Ποτάμι συνεργασίας και όχι Ποτάμι διχασμού. Ότι έχουμε και λύσεις και ανθρώπους. Λέμε λοιπόν στον κόσμο: δυνάμωσε το Ποτάμι και υποχρέωσε τα κόμματα εξουσίας να συνεννοηθούν μαζί μας.

-Επιμένετε ότι στις εκλογές στοχεύετε στο 10%. Είναι εφικτό;

Εμείς λέμε στους πολίτες ότι με ένα μικρό ποσοστό τα κόμματα εξουσίας δεν θα σε ακούσουν. Αν υπήρχε ένα δυνατό Ποτάμι οι τράπεζες δεν θα έκλειναν. Δεν είναι ώρα για ψήφο διαμαρτυρίας και χαβαλέ.

-Αν, όπως λέτε, ο Αλ. Τσίπρας έκανε σε επτά μήνες τόσα καταστροφικά λάθη, δικαιούται να ξανακυβερνήσει;

Από τη στιγμή που θα τον ψηφίσει ο κόσμος προφανώς και έχει δικαίωμα να ξανακυβερνήσει. Απλώς πρέπει να μας εξηγήσει το πώς. Τον ακούω συχνά να κάνει αυτοκριτική όμως στην πράξη όμως δε διορθώνει τίποτα από τα λάθη του. Κάποιοι από τους υποψήφιους βουλευτές του νέου ΣΥΡΙΖΑ ήδη λένε ότι η ψήφος τους θα εξαρτάται κάθε φορά από τις περιστάσεις κλπ. Τον Αύγουστο φύγανε 30, δηλαδή τον Οκτώβριο θα φύγουν άλλοι 30;

-Χαρακτηρίζετε συλλήβδην ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ως το παλιό πολιτικό σύστημα. Δε φοβάστε μήπως φτιάξουν κυβέρνηση, απλά χωρίς εσάς;

Το συλλήβδην δεν με χαρακτηρίζει. Αντιθέτως, μιλώ πάντα για τις εξαιρέσεις. Γι’ αυτούς τους λίγους του παλιού συστήματος που προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν. ‘Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ στο επτάμηνο που κυβέρνησε συντήρησε το πελατειακό κράτος. Προώθησε τα δικά του παιδιά. Δημοσίως το ομολόγησε στη Βουλή ο κ.Τσίπρας όταν τον εγκάλεσα για κομματικές τοποθετήσεις στην Παιδεία. Πάντως, ναι, είναι πιθανόν το νέο παλιό να συνεργαστεί με το παλιό παλιό. Μην ξαφνιαστείτε.

-Είπατε ότι έχετε επαφές με τον Τάσο Γιαννίτση, εντάξατε στα ψηφοδέλτια σας τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, τον Μάνο Ματσαγγάνη και τον Νίκο Αλιβιζάτο. Είναι οι άνθρωποι που θα προτείνετε να κυβερνήσουν τη χώρα;

Μακάρι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν μπροστά στους τομείς που γνωρίζουν και να δώσουν λύσεις. Έχουμε καλύτερο υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου σ’ αυτή τη χώρα από τον Νίκο Αλιβιζάτο; Έχει πολλούς οικονομολόγους η αριστερά σαν τον Μάνο Ματσαγγάνη; Τα κόμματα εξουσίας δεν έλκουν αυτούς τους ανθρώπους γιατί κρατούν τις κομματικές ισορροπίες. Θέλουν κομματικούς υπαλλήλους, όχι δυνατές αυτόφωτες προσωπικότητες. Εμείς όμως θα επιμείνουμε. Ναι, είναι πρόταση μας ο Διαμαντούρος, είναι η πρόταση μας ο ο Γιαννίτσης. Είναι άνθρωποι που μπορούν να δώσουν λύσεις.

-Αν το Ποτάμι πέσει από την τέταρτη θέση ή πάρει μικρότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές θα το θεωρήσετε αποτυχία σας; Και τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ναι θα είναι αποτυχία μου ένα μικρότερο ποσοστό. Τα υπόλοιπα ας τα πούμε την άλλη Δευτέρα γιατί η εκτίμηση μου είναι ότι το ποσοστό μας θα είναι μεγαλύτερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ