Tα «γύρισε» ο Τσίπρας για τα θαλάσσια σύνορα -Τι είπε για μετεκλογικές συνεργασίες, ασφαλιστικό και νέα μέτρα - iefimerida.gr

Tα «γύρισε» ο Τσίπρας για τα θαλάσσια σύνορα -Τι είπε για μετεκλογικές συνεργασίες, ασφαλιστικό και νέα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας, αρχικά, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και γενικότερα το προσφυγικό ζήτημα, είπε: «Είναι ανείπωτη τραγωδία αυτό που συνέβη στο Φαρμακονήσι. Η Ευρώπη να αναλάβει ευθύνη απέναντι στο δράμα των προσφύγων. Το Αιγαίο έχει γίνει μια θάλασσα-νεκροταφείο. Και εμείς πρέπει να αφήσουμε τον λαϊκισμό για μικροκομματικούς λόγους, λίγο πριν τις εκλογές».

Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά ήταν αδύνατον να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό προσφυγικό κύμα».

Στο εν λόγω σημείο, δε, ανασκεύασε εν μέρει και τη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα», η οποία είχε προκαλέσει σάλο και μεγάλες αντιδράσεις. «Φυσικά και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία εισόδου, δεν υπάρχουν μπάρες να ανοίγουν και κλείνουν, αλλά μια τεράστια έκταση, την οποία βεβαίως πρέπει να επιτηρεί το Λιμενικό, όπως και κάνει».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν θα έχουμε μια παρά φύσιν κυβέρνηση. Και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι μια παρά φύσιν κυβέρνηση. Δεν θα συνεργαστώ με τον κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης με μπερδεύει μάλλον με τον κ. Βενιζέλο. Ομως εγώ θέλω να χαράξω έναν άλλο δρόμο για τον τόπο. Μια φυσιολογική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες».

Σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα σταθμίσουν τα δεδομένα για να μην πάμε σε νέες εκλογές. Ρωτήστε αυτούς, όμως, όχι εμένα. Εγώ έχω τη δική μου στρατηγική, δεν ξέρω αν θέλουν να την ακολουθήσουν. Τελευταία, η κυρία Γεννηματά έχει γίνει ουρά του κ. Μεϊμαράκη. Οπως και να έχει, η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση ό,τι κι αν γίνει στις εκλογές».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας μίλησε με υποτιμητικά λόγια για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Σαν μορφή θυμίζει πολιτικό της δεκαετίας του '70», είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε και για τη στάση του σε θέματα φοροδιαφυγής και της λίστας Λαγκάρντ.

Για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου υποστήριξε ότι είναι καλύτερη από αυτή που υπήρχε πριν από το δημοψήφισμα, παραδεχόμενος όμως ότι και αυτή έχει σκληρά μέτρα για τους πολίτες, ενώ τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή πρέπει να τηρηθεί, για να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη μέγγενη». Μάλιστα, είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, ενώ για τα capital controls επισήμανε ότι «η ζημιά είναι μικρότερη από αυτή που περιμέναμε»!

Για το ασφαλιστικό είπε ότι «είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Εμείς θα πάμε σε μια συνολική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, με κοινωνική δικαιοσύνη, για τις επόμενες γενιές». Τελειώνοντας, είπε ότι «θα τη βγάλουμε τη χώρα από τον λάκκο. Αλλά θέλουμε χρόνο και εμπιστοσύνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ