Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] - iefimerida.gr

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να αποτελούν μέρος ενός πανέμορφου τοπίου ή να έχουν εκπληκτικά και εντυπωσιακά χρώματα, ωστόσο η ποιότητα του νερού είναι απαγορευτική έως και επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Αυτές είναι οι λίμνες και τα ποτάμια του κόσμου που καλό θα ήταν να αποφύγετε.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ποταμός Ρίο Τίντο – Ισπανία
Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς ότι κάτι δεν πάει καλά με ένα ποτάμι που έχει βαθύ κόκκινο νερό. Πράγματι το Ρίο Τίντο, που πηγάζει από την οροσειρά Σιέρα Μορένα της Ανδαλουσίας, είναι ένα πολύ όξινο ποτάμι με pH που φτάνει από 1,7 έως 2,5. Επίσης είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός που το έκαναν δημοφιλές στους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής. Τώρα, λόγω των 5.000 χρόνων από τη ρύπανση των ορυχείων, το ποτάμι έγινε ακραίο περιβάλλον με χημειολιθότροφους οργανισμούς, όπως βακτήρια που οξειδώνουν το σίδηρο και το θείο. ν οργανισμών: βακτηρίδια, όπως ο σίδηρος-οξειδωτικά και τα βακτήρια του θείου-οξειδωτικά.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Βραστή Λίμνη – Αγιος Δομίνικος
Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Morne Trois Pitons και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θερμή πηγή στον κόσμο. Η θερμοκρασία του νερού στις άκρες φτάνει τους 82-92 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία στο κέντρο της λίμνης είναι ακόμα υψηλότερη. Η μέτρηση της θερμοκρασίας του κέντρου της λίμνης είναι αδύνατη καθώς δεν μπορεί κανείς να φτάσει μέχρι εκεί χωρίς να βραστεί ζωντανός.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Λίμνη Κιβού – Αφρική
Βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουάντα και το Κονγκό, πάνω από ένα τεκτονικό ρήγμα που ευθύνεται για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. Το μέγιστο βάθος της είναι 485 μέτρα, ωστόσο αυτό που το καθιστά πιθανώς θανατηφόρα είναι τα πάνω από τα 250 κυβικά χιλιόμετρα του διοξειδίου του άνθρακα και 65 κυβικά χιλιόμετρα μεθανίου που βρίσκονται στα νερά της.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ποταμός Σιτάρουμ – Δυτική Ιάβα, Ινδονησία
Δυστυχώς, ο λόγος για τον οποίο ο συγκεκριμένος ποταμός είναι επικίνδυνος, έχει καθαρά ανθρώπινα αίτια. Το μέρος είναι τόσο γεμάτο με μη-βιοδιασπώμενα απόβλητα και επιβλαβείς χημικές ουσίες που είναι γνωστός ως ο πιο μολυσμένος ποταμός του κόσμου. Υπάρχουν πάνω από 200 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στις όχθες του και οι χημικές ουσίες από τις βαφές, όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος καταλήγουν όλες στον ποταμό. Προσθέστε σε αυτό και τα εκατομμύρια των κατοίκων που αντιμετωπίζουν τον ποταμό ως ένα τεράστιο κάδο απορριμμάτων και σίγουρα δε θα θέλετε να πλησιάσετε καν το σημείο.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Λίμνη Καρατσάι – Ρωσία
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς των Ουραλίων στην ανατολική Ρωσία, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία του κόσμου, καθώς τα ύδατα και οι γύρω περιοχές είναι εξαιρετικά μολυσμένες με ραδιενεργά απόβλητα. Η ρύπανση προήλθε από το Mayak, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Επιπλέον η ακτινοβολία από την καταστροφή του Τσερνομπίλ, προστέθηκε στη ρύπανση της λίμνης.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ποταμός Ποτόμακ – ΗΠΑ
Βρίσκεται ακριβώς έξω από την Ουάσιγκτον και είναι δημοφιλές για δραστηριότητες όπως καγιάκ, κωπηλασία και πεζοπορία. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το ποτάμι είναι θανατηφόρο. Το νερό δημιουργεί πανίσχυρα υποβρύχια ρεύματα που μπορούν να πνίξουν ακόμα και τον πιο έμπειρο κολυμβητή.

Νερά που σκοτώνουν: Οξινες λίμνες και τοξικά ποτάμια που δεν κάνουν για κολύμπι [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Γαλάζια Λίμνη – Ντέρμπισαιρ, Βρετανία
Ενα εγκαταλελειμμένο λατομείο στο λόφο Χάρπουρ είχε πλημμυρίσει και δημιούργησε αυτή τη λίμνη που ονομάστηκε έτσι λόγω της εντυπωσιακής μπλε απόχρωσης της. Ηταν δημοφιλές σημείο για κολύμπι μεταξύ των ντόπιων, παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες. Πρώτον, το νερό είναι τοξικό με ρΗ 11,3 που είναι ιδιαίτερα αλκαλικό και μπορεί να προκαλέσει μυκητιασικές λοιμώξεις στο δέρμα και στομαχικά προβλήματα. Η λιμνοθάλασσα περιέχει επίσης τα σκουπίδια, όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, νεκρά ζώα, και περιττώματα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ