Στην ΕΕ οι προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για τα ισοδύναμα μέτρα - iefimerida.gr

Στην ΕΕ οι προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για τα ισοδύναμα μέτρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναγκαιότητα να υπάρξουν διορθώσεις στη νέα συμφωνία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά μέτρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η επιστολή περιέχει τις προτάσεις της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ για ισοδύναμα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντικατασταθούν ορισμένα αντιαναπτυξιακά μέτρα που περιέχονται στη νέα συμφωνία ενώ ο κ. Μίχαλος προσκάλεσε και τους τέσσερις επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα προκειμένου να ακούσουν από κοντά τις θέσεις και τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Ακόμη, απέστειλε στους επικεφαλής των θεσμών και τη μελέτη των επιμελητηρίων την οποία ήδη έχει παραδώσει προς αξιοποίηση στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΒΕΑ:

Για το σκέλος των δημοσίων δαπανών προτείνονται τα εξής:

  • Εις βάθος διερεύνηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των φορέων του δημοσίου και εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
  • Ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας δημόσιας διοίκησης, με την ένταξη όλων των υπαλλήλων πρωτεύοντος σε κλάδους. Στη βάση αυτή οι υπάλληλοι ανήκουν στους κλάδους τους και αμείβονται με το αποκλειστικό μισθολόγιο του κλάδου τους και όχι από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν. Η κινητικότητα είναι πλήρης μεταξύ των φορέων και περιορισμένη μεταξύ κλάδων, ενώ καταργούνται όλα τα επιδόματα, προσωπικές διαφορές κ.λπ.
  • Αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποδέσμευσή της από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και της απόδοσης φόρων με γεωγραφικό χαρακτήρα (π.χ. φόρος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας).
  • Αναθεώρηση της πρακτικής των δεσμευμένων πόρων υπέρ τρίτων προς την κατεύθυνση της κατάργησής τους και, όπου υφίσταται πραγματικός λόγος, αντικατάστασής τους με άμεσες δαπάνες.
  • Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με πλήρη διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης και υγείας, πραγματική διοικητική και οικονομική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, δημιουργία διακριτού δεύτερου πυλώνα με τον μετασχηματισμό των επικουρικών ταμείων σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και αποδέσμευσή τους από τον δημόσιο τομέα. Επίσης, σημαντική απλοποίηση του συστήματος εισφορών της κύριας ασφάλισης και επιμήκυνση του εργασιακού βίου.

Για τη φορολογία προτείνονται τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος με εξορθολογισμό και ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών. Προτείνεται να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων ανεξαρτήτως ιδιότητας ή νομικής μορφής της φορολογούμενης μονάδας.
  • Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Καμία παραμετρική αλλαγή στην έμμεση φορολογία και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Βελτίωση της εισπραξιμότητας, με υψηλότερη διεισδυτικότητα του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΕ ισοδύναμα μέτρα ΕΒΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ