JP Morgan: Θα προκύψει μια πιο κεντρώα κυβέρνηση στην Ελλάδα - iefimerida.gr

JP Morgan: Θα προκύψει μια πιο κεντρώα κυβέρνηση στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πιο «κεντρώα» κυβέρνηση φαίνεται πιθανό ότι θα σχηματιστεί μετά από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ακόμη κι αν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την JP Morgan & Chase.

Όπως επισημαίνει, η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές προήλθε από τουλάχιστον τρία πράγματα: μια επιθυμία να επαναβεβαιώσει την ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ, μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την προσωπική του δημοτικότητα, αλλά και από την αξιοποίηση της αδύναμης θέσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου συνέχιζαν να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ένα υγιές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, και με τη δημοτικότητα του τότε πρωθυπουργού να παραμείνει υψηλή. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να αποτύχει.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο όριο 23-24%

Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίζουν ότι η στήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ διαμορφώνεται στο όριο του 23%-24%. Η προσωπική δημοτικότητα του Τσίπρα έχει υποχωρήσει και πλέον δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του ίδιου και του ηγέτη της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι οι διαπραγματευτικές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη ΕΕ εκλαμβάνονται όλο και περισσότερο αρνητικά από το εκλογικό σώμα, με την ευθύνη για την τρέχουσα οικονομική αδυναμία να είναι όλο και πιο πιθανό ότι θα αποδοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους

Τα μοναδικά καλά νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τονίζει η JP Morgan, είναι πως, ενώ η υποστήριξή τους έχει μειωθεί, έχουν αυξηθεί οι αναποφάσιστοι, αντί να δοθεί μεγάλη ώθηση στη στήριξη για τη Νέα Δημοκρατία. Δεδομένου του μπόνους των 50 εδρών για το μεγαλύτερο κόμμα, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν οι αναποφάσιστοι.

Κανείς δεν πιάνει το 37%

Καθώς κανένα κόμμα στις δημοσκοπήσεις δεν πλησιάζει το 37% περίπου που απαιτείται για να εξασφαλιστεί μια αυτοδυναμία, φαίνεται πολύ πιθανό ότι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι εάν κερδίσει η ΝΔ, θα προσκαλέσει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα να συμμετέχει στον συνασπισμό, σε μια κυβέρνηση που στόχο έχει να εξασφαλίσει την θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Τσίπρας έχει αποκλείσει έναν τέτοιον συνασπισμό, στη βάση τού ότι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά. Ωστόσο, η επιλογή του Τσίπρα για κυβερνητικούς εταίρους μπορεί να περιοριστεί, καθώς οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται (με βάση τις δημοσκοπήσεις) να συγκεντρώνουν το 3% που απαιτείται για να μπουν στην Βουλή.

Και οι συνθήκες της διάσπασης με τον Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα καθιστούν την υποστήριξη από αυτή την ομάδα επίσης να μοιάζει απίθανη. Ως εκ τούτου, ακόμη και με την υπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση βασισμένη στη στήριξη πιο κεντρώων κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αναφέρει η JP Morgan.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ