Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο] - iefimerida.gr

Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η άγρια φύση δεν αστειεύεται στην έρημο Σερενγκέτι της Τανζανίας, αφού εκεί το ρητό «ο θάνατος σου η ζωή μου» υφίσταται με την κυριολεκτική έννοια.

Στα πλαίσια μίας έρευνας χρηματοδοτούμενης από το National Geographic, ο φωτογράφος Τσάρλι Χάμιλτον Τζέιμς, τοποθέτησε μία κάμερα GoPro στο εσωτερικό ενός νεκρού ζώου και άφησε το πτώμα εκτεθειμένο στην έρημο Σερενγκέτι, περιμένοντας τα όρνια να το μυριστούν.

Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το πείραμα έγινε στα πλαίσια της αυξανόμενης ανησυχίας για τα όρνια. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι πληθυσμοί των όρνεων έχουν μειωθεί έως και κατά 95%, κυρίως από την απώλεια ενδιαιτημάτων και τη δηλητηρίαση τους από τον άνθρωπο.

Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η χρήση μελών από τα όρνια σε τελετές μαγείας, οι δηλητηριάσεις και η επέκταση του αστικού τοπίου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μείωσης του πληθυσμού τους.

Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο] | iefimerida.gr 2

Παρά την τρομακτική τους όψη και τον ανατριχιαστικό ρόλο τους, τα όρνια είναι πολύ σημαντικά για την τροφική αλυσίδα και τους βιότοπους της Αφρικής.

Οπως εξηγεί η Ντάρσι Ογκάντα από το Africa Programs for the Peregrine Fund, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Αϊντάχο που επικεντρώνεται στη διάσωση των αρπακτικών πτηνών, προβλέπει ότι αυτοί οι ,φυσικοί ανακυκλωτές» που αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς και χρειάζονται χρόνια για να ενηλικιωθούν, μπορεί να εξαφανιστούν από την Αφρική τα επόμενα 50-100 χρόνια: «Προσφέρουν μια τεράστια υπηρεσία σε ένα τεράστιο πληθυσμό.»

Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο] | iefimerida.gr 3

Αυτοί οι φτερωτοί καθαριστές έχουν μια από τις δυσκολότερες δουλειές στον πλανήτη. Η πρόσφατη ανάλυση δύο ειδών όρνεων της Βόρειας Αμερική έδειξαν ότι τα πουλιά έχουν ένα έντονα όξινο πεπτικό σύστημα και έντερα φορτωμένα με δύο είδη βακτηρίων, τα οποία σκοτώνουν τα πιθανά παθογόνα μικρόβια της λείας τους.

«Το γαστρεντερικό σύστημα ενός όρνιου είναι ένα εχθρικό περιβάλλον» εξηγεί ο μικροβιολόγος Λαρς Χάνσεν Χέστμπεργκ του Πανεπιστημίου Ααρχους στη Δανία, ένας από τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Καταναλώνουν σχεδόν κάθε νεκρό σπονδυλωτό, θηλαστικό, πουλί, φίδι, ψάρι. Προτιμούν πρόσφατα νεκρούς οργανισμούς και όχι εξαιρετικά σάπια πτώματα. Για παράδειγμα, σκοτωμένα ελάφια μίας ημέρας είναι τέλεια» συμπληρώνει ο ορνιθολόγος Γκάρι Γκρέιβς του Εθνικού Μουσείου του Ινστιτούτου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

Πώς είναι να σε τρώνε τα όρνια: Σοκαριστικές λήψεις από κάμερα κρυμμένη σε κουφάρι ζώου [βίντεο] | iefimerida.gr 4

Οι ερευνητές εξέτασαν την κοινότητα των μικροβίων, που ζουν στο έντερο των όρνεων και τα πιο κοινά βακτήριαπου εντόπισαν -Κλωστρίδια και ελικοβακτήρια- αποδείχθηκε ότι είναι μικρόβια παθογόνα για τα άλλα ζώα. Για παράδειγμα, τα κλωστρίδια μπορεί να προκαλέσουν από αλλαντίαση και τέτανο, μέχρι γάγγραινα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το οξύ του στομάχου των όρνεων είναι πολύ ισχυρό και σκοτώνει πολλά από τα βακτήρια που αφομοιώνουν τα πτηνά από το σάπιο κρέας. «Η πλειοψηφία των μικροβίων που προσλαμβάνονται από τη σάπια τροφή τους, δεν θα επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» εξηγεί ο μικροβιολόγος Μάικλ Ρόγνκενμπακ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο του Τσάρλι Χάμιλτον Τζέιμς για το National Geographic:


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βίντεο όρνια γύπες Αφρική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ