Η Bild σήμερα χωρίς φωτογραφίες εξαιτίας του νεκρού Αϊλάν [εικόνα] - iefimerida.gr

Η Bild σήμερα χωρίς φωτογραφίες εξαιτίας του νεκρού Αϊλάν [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όποιος μπει σήμερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Bild θα διαπιστώσει ότι τα κείμενα δεν έχουν φωτογραφίες, κάτι που συνιστά ένα «πείραμα» της εφημερίδας για να δείξει την δύναμη της εικόνας.

Αφορμή στάθηκε η εικόνα του νεκρού αγοριού από τη Συρία. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα Bild, κυκλοφόρησε σήμερα τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση χωρίς καμία εικόνα. Οι μόνες εικόνες που εμφανίζονται στην ηλεκτρονική και την έντυπη μορφή είναι τα banner των διαφημίσεων.

Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες για την απόφαση της συντακτικής ομάδας της εφημερίδα να δημοσιεύσουν την εικόνα του 3χρονου Σύριου Aylan Kurd που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου οδήγησαν στην απόφαη να γίνει αυτό το πείραμα με την αφαίρεση των εικόνων. Πολλοί μίλησαν για «ανθρωποφαγία», άλλοι για αναγκαιότητα στην υπηρεσία της ενημέρωσης. Ήταν απαραίτητο να δημοσιεύσει η Bild τη φωτογραφία του μικρού Aylan που βρέθηκε πνιγμένος την περασμένη εβδομάδα; Η εφημερίδα υπεραμύνεται της επιλογής της. «Ο κόσμος πρέπει να δει την αλήθεια, προκειμένου να αλλάξει».

Η Bild σήμερα χωρίς φωτογραφίες εξαιτίας του νεκρού Αϊλάν [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Από την πλευρά της εφημερίδας υποστηρίζουν πως η εικόνα του αγοριού, το οποίο έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα με την μητέρα του και τον 5 ετών αδερφό του, προκάλεσε ανησυχία, συμπόνια, αλλά και ταρακούνησε ένα εκατομμύριο ανθρώπους».
Μάλιστα παρομοίασε την εικόνα του αγοριού με την περίφημη φωτογραφία του κοριτσιού από το Βιετνάμ που τρέχει μετά την έκρηξη μίας βόμβας Ναπάλμ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Μάλιστα από την εφημερίδα προσθέτουν: «Ο κόσμος πρέπει να δει την αλήθεια, προκειμένου να αλλάξει».

Η απόφαση του επιτελείου της Bild για την αφαίρεση των εικόνων τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή ήρθε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απόφαση να αφιερώσει ολόκληρο το οπισθόφυλλο στη θλιβερή φωτογραφία του άτυχου Aylan, μέσα σε ένα μαύρο πλαίσιο και με μία έκκληση προς την Ευρώπη ώστε να αναλάβει δράση.

Η δημοσιοποίηση των εικόνων του άτυχου αγοριού από τη Συρία προκάλεσαν και διαμάχες στον Τύπο για το πως χειρίστηκε το κάθε μέσο το θέμα. Κάποια όπως η Bild δημοσίευσαν τη φωτογραφία του νεκρού αγοριού, άλλα όπως ο Guardian επέλεξαν να δείξουν τον αστυνομικό που εντόπισε το 3χρονο αγόρι. Ο Independent πάντως ήταν η μόνη βρετανική εφημερίδα που επέλεξε να δείξει την εικόνα του αγοριού από την παραλία. Από την πλευρά της εφημερίδας υποστήριξαν πως «Αισθανθήκαμε - και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε - ότι η δύναμη του να σοκάρεται κάποιος είναι ένα ζωτικής σημασίας όργανο της δημοσιογραφίας , και ως εκ τούτου της δημοκρατίας. Το κίνητρό μας δεν ήταν η απληστία, αλλά να σοκαριστεί ο κόσμος».

Σύμφωνα με την Bild:

Όταν σε κάτι δεν πέφτει κανένα φως, δεν υπάρχει, κατά μία έννοια. Χωρίς εικόνες δεν υπάρχει πραγματικότητα. Αν δεν υπάρχει κάτι που ειναι εκεί, μπορεί να είναι μην είναι αλήθεια με την αυστηρή έννοια. Η πραγματικότητα κάποιου απαιτεί να βλέπει-ακόμα και αν είναι μέσα στο κεφάλι του. Ακόμα και ένας τυφλός άνθρωπος εχει τελικά εικόνες στο μυαλό του. Οι σκέψεις είναι πάντα μια κατηγοριοποίησης, μια ετικέτα. Οι ανθρωποι εχουν πάντα μια επιθυμία για διαίρεση και αυτό λειτουργεί μόνο αν ξυπνήσουμε με μια ιδέα στα μάτια του μυαλού μας.

Σήμερα στην Bild τα πάντα είναι γκρι. Σήμερα στην Bild τα πάντα διαφορετικά. Η Bild θέλει να δείξει πόσο σημαντική ειναι η φωτογραφία στην δημοσιογραφία.

Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος λόγος για τον οποίο η εικόνα είναι αναντικατάστατη.

Τα αρχαία ελληνικά έχουν πολλές λέξεις για την εικόνα. Η μία είναι η εικόνα της πραγματικότητας και αυτή είναι η καθημερινή μας δουλειά ως εφημερίδας.

Η Bild σήμερα χωρίς φωτογραφίες εξαιτίας του νεκρού Αϊλάν [εικόνα] | iefimerida.gr 1

Ας σημειωθεί ότι η Bild έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τις ωμές, βίαιες και προκλητικές της φωτογραφίες, αλλά δεν παύει να είναι μια εφημερίδα και ένα σάιτ μεγάλης κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bild εικόνες ειδήσεις γκρι φωτογραφίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ