Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές, οι συνεργασίες θα βγάζουν κυβέρνηση - iefimerida.gr

Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές, οι συνεργασίες θα βγάζουν κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη σχεδόν ψήφο ψήφο για την πρώτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και στα επιτελεία τους γνωρίζουν πως καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Η ψήφος των τελευταίων αναμένεται να γείρει την πλάστιγγα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά.

Καθοριστική για το αποτέλεσμα της κάλπης η ψήφος των γυναικών

Οπως γράφει το «Εθνος», οι γυναίκες ψηφοφόροι είναι πολλές περισσότερες από τους άνδρες και είναι πιο αναποφάσιστες. Οι γυναίκες ψηφοφόροι μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο των κομμάτων, ειδικά από τη στιγμή που εμφανίζονται και περισσότερες στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Από το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το 58,4% είναι γυναίκες και οι άνδρες ακολουθούν πίσω σχεδόν 17 μονάδες, με ποσοστό 41,6%.

Από τις αναποφάσιστες γυναίκες το 1/5 είναι νεαρές, ηλικίας από 19 ως 34 ετών, ενώ το 45% έχει ηλικία από 35 ως 54 ετών, υπάρχει ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 35%, που έχει ηλικία άνω των 55 ετών.

Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η αποχή

Η αποχή ενδέχεται να αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του σκληρού πυρήνα του «Όχι» και της απόρριψης του πολιτικού συστήματος, προσανατολίζεται στην αποχή.

Ούτε ο Σύριζα θέλει αυξημένη αποχή, ούτε η ΛΑΕ, ούτε η Χρυσή Αυγή. Άρα το ποσοστό της θα αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παράγοντα.

Οι συνεργασίες θα σχηματίσουν κυβέρνηση

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, πως για το σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να μην αρκεί το άθροισμα των εδρών του πρώτου κι ενός μικρότερου κόμματος, όπως συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου και να χρειαστεί μία ευρύτερη συνεργασία. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για συμμετοχή δυο ή περισσοτέρων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας, ή τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ενδεικτικό είναι πως χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε πως θέση της ΝΔ σε περίπτωση πρωτιάς στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα είναι να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «Το πρώτο κόμμα υποχρεούται να απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) καθώς αυτοί ήταν που κυβερνούσαν το τελευταίο διάστημα. Ήταν πρώτοι και διαπραγματεύτηκαν. Κανείς μας δεν γνωρίζει όσο θα έπρεπε αυτό το πλαίσιο, της διαπραγμάτευσης, ολοκληρωμένο. Δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές τη συγκεκριμένη περίοδο. Αφού ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως θα είναι πρώτο κόμμα, τότε γιατί κάνουμε εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε «Ο Τσίπρας έφτασε σε επίπεδο εθνικού ηγέτη, όταν έλαβε 251 ψήφους για να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο, εκείνος σκεφτόταν, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολόγησε, πώς θα μας πάει σε εκλογές».

Βρυξέλλες: Λύση για το χρέος μόνο με μεγάλο συνασπισμό

Και η Ευρώπη όμως θέλει ένα ευρύτατο κυβερνητικό σχηματισμό στην Ελλάδα μετά τις εκλογές τις 20ής Σεπτεμβρίου. Πηγή της Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», λέει χαρακτηριστικά ότι «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» για να δείξει χαρακτηριστικά ότι οι διαπραγματεύσεις και ειδικότερα το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους που συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα προσαρμογής δεν αφορά σε ένα κόμμα ή μια απλή κυβερνητική πλειοψηφία αλλά σε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη θα διαπραγματευθεί για την απομείωση του δημόσιου χρέους, μετά τις εκλογές, μόνο με κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, έχουν στείλει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα ελληνικά κόμματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ