Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο - iefimerida.gr

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζονται λέξεις. Περιπτώσεις που μία φωτογραφία μπορεί να συμπεριλάβει όλη τη φρίκη και το δράμα, χωρίς να ειπωθεί τίποτε άλλο.

Διαχρονικά, υπήρξαν φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Σκληρές εικόνες, που ταρακούνησαν την κοινή γνώμη και αφύπνισαν τους πολίτες. Οπως εκείνη που έβγαλε ο Νιλούφερ Ντεμίρ, με τον Τούρκο ο οποίος σηκώνει το άψυχο σωματάκι του μικρού Αϊλάν Κουρντί, στα τουρκικά παράλια.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 0

Με αφορμή αυτή τη φωτογραφία, που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες έκρηξη συζήτησης για τους πρόσφυγες τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και ανάμεσα στους πολίτες, στα social media, η Telegraph θυμήθηκε μερικές επίσης πολύ σκληρές εικόνες που στο παρελθόν έχουν συγκλονίσει τον κόσμο.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 1

1989, διαμαρτυρία στην πλατεία Τιενανμέν
Η κινέζικη κυβέρνηση έστειλε τανκ για να αιματοκυλίσει τη διαμαρτυρία εργαζομένων και φοιτητών. Ενας άνδρας στάθηκε μπροστά από τα τανκ. Οπως έγραφε το TIME τότε «αναβίωσε την παγκόσμια εικόνα του θάρρους».

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 2

«Ο άνδρας που πέφτει», είναι μία φωτογραφία που έβγαλε ο Ρίτσαρντ Ντριου, του Associated Press. Κατέγραψε την πτώση ενός άνδρα κατά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Η ταυτότητά του δεν έχει εξακριβωθεί. Ηταν ένας από τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στους ψηλότερους ορόφους του ουρανοξύστη.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 3


Ο Αφρικανός φωτορεπόρτερ Κέβιν Κάρτερ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τις φωτογραφίες του που κατέγραφαν το λιμό στο Σουδάν. Στο ταξίδι του εκεί, το Μάρτιο του 1993, κατέγραψε ένα πεινασμένο μικρό παιδί που προσπαθούσε να φτάσει σε ένα κέντρο σίτισης, όταν ένας γύπας κάθισε δίπλα του. Ο Κάρτερ αυτοκτόνησε τρεις μήνες μετά από τη βράβευσή του.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 4

Μία από τις φωτογραφίες «τρόπαια» που αποκαλύφθηκαν το 2004, ρίχνοντας φως στην κακοποίηση και τον εξευτελισμό των Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ, από Αμερικανούς στρατιώτες.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 5

Η φωτογραφία του Νικ Ουτ, από επίθεση με Ναπάλμ στο Νότιο Βιετνάμ, το 1972, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή, πέντε παιδιά τρέχουν για να ξεφύγουν από τον όλεθρο. Ηταν μία από τις φωτογραφίες που είχε τεράστιο αντίκτυπο, προκαλώντας έντονες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 6

Η εικόνα από τη στιγμή που πεθαίνει ο άνδρας της εθνοφρουράς, προκάλεσε σάλο όταν δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό Vu το 1936. Από το 1970 όμως έχει αμφισβητηθεί έντονα η αυθεντικότητά της, εξαιτίας της τοποθεσίας, της ταυτότητας του άνδρας και της διαπίστωσης ότι εκείνη την εποχή «σκηνοθετούνταν» εκεί πολλές φωτογραφίες.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 7

Η στιγμή που ένας στρατιώτης ρισκάρει τη ζωή του για να διαφύγει από την Ανατολική Γερμανία, από τον Πίτερ Λέιμπινγκ.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 8

Πολύ σκληρή φωτογραφία, του 1930, από το λιντσάρισμα δύο νεαρών μαύρων ανδρών. Ο Τόμας Σιπ και ο Αμπε Σμιθ ξυλοκοπήθηκαν και κρεμάστηκαν από δέντρο, στην Ιντιάνα, μετά από το θανατηφόρο πυροβολισμό λευκού άνδρα. Η φωτογραφία του Λόρενς Μπέιτλερ έγινε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στη μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Η δύναμη της φωτογραφίας -Σκληρές εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο | iefimerida.gr 9

Ναγκασάκι, 1945

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αϊλάν Κούρντι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ