Βουλιάζει σε χρέη 2,9 δισ. ευρώ το σύστημα υγείας - iefimerida.gr

Βουλιάζει σε χρέη 2,9 δισ. ευρώ το σύστημα υγείας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Περίπου 1 δισ ευρώ παραπάνω "φορτώθηκε" το ήδη προβληματικό σύστημα υγείας μέσα στους επτά πρώτους μήνες του έτους, "πληρώνοντας" τις χρόνιες παθογένειες του αλλά και την εσωτερική στάση πληρωμών στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Το αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ, είναι ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες προμηθευτές του έχουν φτάσει, πλέον, στα 1,708 δισ ευρώ επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013, ενώ τα νοσοκομεία οφείλουν άλλα 1,179 δισ ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό της Υγείας στα 2,9 δισ ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι "ζεστό" χρήμα από το τρίτο πρόγραμμα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το Δεκέμβριο, είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας θα "βουλιάξει" σε χρέη, που μπορεί να φτάσουν τα 4 δισ ευρώ ως το τέλος του χρόνου.
Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος απεικονίζει την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, όπου η αρχική πρόβλεψη για έλλειμμα 898 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, φαίνεται ότι θα αποδειχθεί αισιόδοξη. Ήδη, στο επτάμηνο καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 460 εκατ. ευρώ, παρά το ότι οι πληρωμές για κοινωνικές παροχές είναι περίπου 650 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι! Η ρίζα του... κακού δεν είναι άλλη από τη δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων. Πέρα από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά περίπου 1,4 δισ ευρώ, τα έσοδα από τις εισφορές είναι περίπου 630 εκατ. ευρώ μικρότερα από πέρσι.
Οι οφειλές του Δημοσίου στην Υγεία δεν είναι, πάντως, οι μοναδικές. Συνολικά τα "φέσια"- συνυπολογιζομένων των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων- έχουν φτάσει στα 5,740 δισ ευρώ, την ώρα που η εφορία ακονίζει τα... δόντια της, έχοντας ήδη εισπράξει τις πρώτες δόσεις φόρου εισοδήματος κι ενώ ετοιμάζει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι ίδιος και απαράλλαχτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύστημα Υγείας χρεή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ