Ο Ολάντ πήρε το χρίσμα των Σοσιαλιστών στη Γαλλία - iefimerida.gr

Ο Ολάντ πήρε το χρίσμα των Σοσιαλιστών στη Γαλλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκάθαρη νίκη για τον Φρανσουά Ολάντ έναντι της Μαρτίν Ομπρί δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

Με 1,9 εκ. καταμετρημένες ψήφους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι το 56,4% των ψήφων ήταν υπέρ του Ολάντ έναντι 43,6% που ψήφισαν υπέρ της Ομπρί, νυν προέδρου του κόμματος που διαδέχτηκε τον Ολάντ στην προεδρία. Μάλιστα η Μαρτίν Ομπρί παραδέχτηκε την ήττα της λέγοντας ότι δίνει τα θερμά της συγχαρητήρια στον Φρανσουά Ολάντ, του οποίου «η νίκη είναι αδιαμφισβήτηση».

Από τη μεριά του, ο 57χρονος Ολάντ, για χρόνια σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλο, δήλωσε ότι αποδέχεται «με υπερηφάνεια και υπευθυνότητα» το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο του δίνει την μεγάλη πλειοψηφία που είχε ζητήσει. Κάλεσε δε την γαλλική Αριστερά να συστρατευθεί μαζί του ώστε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο Απρίλιο. Ο μεγάλος νικητής των προκριματικών εκλογών των γάλλων Σοσιαλιστών είναι ένας μετροπαθής πολιτικός που φημίζεται ότι δουλεύει για να πετύχει συναινέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ και η Μαρτίν Ομπρί είχαν περάσει στο β' γύρο με ποσοστό 39% και 30% αντίστοιχα, και οι δημοσκοπήσεις έδιναν σαφές προβάδισμα στον Ολάντ. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άτομα σε μια διαδικασία που παλαιότερα αφορούσε περί τα 200.000 μέλη του Κόμματος.

Ο Ολάντ είχε το πάνω χέρι έναντι της αντιπάλου του, καθώς τόσο η πρώην σύντροφος του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007, όσο και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι υπέρ του.

Σε ότι αφορά τη στρατηγική των υποψηφίων, ο Φρανσουά Ολάντ εστερνίζεται τις απόψεις των σοσιαλιστών για τη συμμετοχή της Γαλλίας στα χρέη της ευρωζώνης, ενώ στο θέμα του Ντομινίκ Στρος-Καν και την περίπτωση υπουργοποίησής του είπε «όχι» για λόγους αρχής.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου θεωρείται βέβαιη η επικράτηση του Σοσιαλιστή υποψηφίου τουλάχιστον στον α' γύρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ