Ο Τσίπρας άνοιξε παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν αλλάξει στάση η Γεννηματά

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό ένα παραθυράκι συνεργασίας και με άλλο κόμμα πλην των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ.

Σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel και στους Μάκη Κουρή και Σωτήρη Ξενάκη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «καθαρή εντολή» πλειοψηφίας.

«Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή πλειοψηφίας, και με συνεργασίες όπως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε με έντιμες δυνάμεις, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν μας δώσει την πλειοψηφία θα καταστήσει δυνατή μια συνεργασία, η οποία θα έχει τους δικούς μας προγραμματικούς όρους».

Ξορκίζοντας τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τις παλιές δυνάμεις, έκανε λόγο για σχέδιο κάποιων « να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην γωνία, να ολοκληρώσουν το σχέδιο της παρένθεσης, ώστε να μην μπορεί να κυβερνήσει».Ως παράδειγμα, ανέφερε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε τις απολύσεις στο δημόσιο σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Μειμαράκη και ανεβάζοντας τους τόνους διερωτήθηκε «πώς να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία όταν ο πυρήνας της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος».

«Θα χαιρόμουν να αλλάξει στάση η Φώφη»

Ωστόσο, απαντώντας στο ερώτημα εάν στους προγραμματικούς όρους ενδεχόμενης συνεργασίας θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Η κυρία Γεννηματά, είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έπαιρνε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, του κυρίου Σαμαρά ή του κυρίου Μεϊμαράκη. Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας. Εγώ, λοιπόν, θα χαιρόμουν πάρα πολύ αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό απαιτεί αυτά τα βαρίδια που αναφέρθηκα πριν να απομονωθούν».

Αδύνατο να σχηματισθεί κυβέρνηση αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, για το τι θα γίνει εάν έρθουν έτσι τα αποτελέσματα ώστε να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να φτιαχτεί μόνο με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή είτε με ένα ποσοστό που δεν θα αμφισβητείται η δυνατότητά μας να κυβερνήσουμε».

Μάλιστα, διευκρίνισε για τη δυνατότητα πέντε, έξι ή οκτώ βουλευτών, αν υπολείπονται να βρεθούν. Αντιθέτως, όπως τόνισε, αδυναμία διακυβέρνησης θα υπάρχει, « εάν στηνεπόμενη Βουλή υπάρχουν ποσοστά, όπως αυτά που δείχνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις». Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτά τα ποσοστά δεν θα υπάρχουν καθώς και ότι «το τελευταίο διάστημα καλώς ή κακώς το δίλημμα που θα τεθεί στον πολίτη είναι ποιος, ποιοι θέλεις να σε κυβερνήσουν, αυτό είναι το νόημα της κάλπης και σε αυτό το δίλημμα οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο δυνάμεις ουσιαστικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία».

Δεν φανταζόμουν ότι ο Λαφαζάνης θα ρίξει την κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του θα προκαλούσαν «με αποφασιστικότητα και γοργά βήματα στη συγκρότηση άλλου κόμματος και την πτώση της κυβέρνησης»

Δεν δίστασε μάλιστα να προσθέσει ότι την ώρα που επιχείρησαν να μας ρίξουν μέσα από την παγίδα του κ. Σόιμπλε για το Grexit και την έξοδο της χώρας από το ευρώ και δεν τα κατάφεραν, «τώρα επιχειρούν να το καταφέρουν μέσα από την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν την κυβέρνηση. Και με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η παλινόρθωση του παλιού και η ολοκλήρωση του σχεδίου της “αριστερής παρένθεσης”».

«Απέφυγα τη θηλειά και τη... γραβάτα - προς το παρόν»

Κάνοντας μια αναδρομή στις πρόσφατες επώδυνες στιγμές που ο ίδιος έζησε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, αναγνώρισε πως οι Ολάντ, Ρέντσι και Φάινμαν Γιούνκερ παραλίγο να του φορέσει γραβάτα, απάντησε: «Δεν ξέρω τουλάχιστον απέφυγα και τη θηλιά και τη γραβάτα προς το παρόν, αν και τη γραβάτα έχω υποσχεθεί όταν το χρέος απομειωθει και ξεφύγουμε από αυτό το βραχνά και είναι μια μεγάλη μάχη μπροστά μας αυτό».

«Πήραμε δέσμευση για το χρέος, όχι ευχή»

Επιχειρώντας να τονίσει τα «συν» της συμφωνίας που σύναψε η Ελλάδα με τους δανειστές, προχώρησε σε συγκρίσεις λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει μια αναφορά, μια ευχή σε μια συμφωνία του eurogroup το Δεκέμβριο του 12 και η αναντιστοιχία και η ατολμία, η πλήρης παράδοσή τους φαίνεται στο γεγονός ότι μόλις επιτεύχθηκαν τα πλεονάσματα αντί να βάλουν αυτό ως κεντρικό θέμα και να πουν δεν προχωράμε αν δεν υλοποιηθεί συνέχιζαν να λεν ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση και ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Εμείς, πήραμε δέσμευση κατηγορηματική».

Ο Μεϊμαράκης είναι και με τη λαϊκή και με την άκρα Δεξιά

Βάζοντας τέλος, στο ίδιο… σακί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τόσο με την Καραμανλική δεξιά αλλά και με τη δεξιά του Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε λέγοντας ότι «Θέλει να θολώσει λίγο τα νερά».

« Να είναι και με την λαϊκή δεξιά του Καραμανλή, να είναι και με την φιλελεύθερη αντίληψη της Ντόρας, να είναι και με την ακραία δεξιά που εκφράζουν ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, ο Μπαλτάκος, ο Σαμαράς. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που σήμερα εκφράζει στην πολιτική ζωή του τόπου, δεν ξέρω πως θα εκτυλιχτεί αύριο, προφανώς και δεν ξέρων, αλλά σήμερα εκφράζει στην πολιτική ζωή του τόπου το παλιότερο από το παλιό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ