Foreign Policy: Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε δράμα -Κίνδυνος για τη συμφωνία

Για πρώτη φορά μετά από κάμποσο καιρό, έστω και δημοσκοπικά, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαφώς, πρόκειται για ένα προβάδισμα βραχείας κεφαλής, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου δράματος στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει το περιοδικό Foreign Policy και σημειώνει πως πλέον τίθεται σοβαρός κίνδυνος για το πώς θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο, την επαύριο των εκλογών. Αυτή η αλλαγή στην πρωτοκαθεδρία, σύμφωνα με το FP, μπορεί να εξηγηθεί και από την παρουσία της Λαϊκής Ενότητας που δείχνει να κόβει τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια νέα κατάσταση την οποία εκμεταλλεύεται η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η άνοδος των συντηρητικών, αναφέρει το άρθρο, δημιουργεί νέο δράμα.

Ο Μουϊτάμπα Ραχμάν, αναλυτής του Eurasia Group, καίτοι παραδέχεται πως υπάρχει πλέον διακριτό κύμα δυσαρέσκειας προς τον Αλέξη Τσίπρα, του δίνει 70% πιθανότητες να επικρατήσει στις εκλογές και να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση με κορμό το δικό του κόμμα. Αν, όμως, η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει στις εκλογές και σχηματίσει εκείνη την κυβέρνηση συμμαχίας, «τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Και τούτο διότι είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στη λαϊκιστική πολιτική του. Παρά το γεγονός ότι ήταν εκείνος που υπέγραψε τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο. Όλα αυτά θα βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος».

Ακόμη και αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, και πάλι υπάρχει κίνδυνος εκτροπής από τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές. Και τούτο διότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει την αυτοδυναμία. Όσο αυτή η αναταραχή θα διαρκεί, οι μεταρρυθμίσεις θα πηγαίνουν πίσω. Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να πάρει μέρος στο τρίτο Μνημόνιο αν οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι υπόλοιποι δανειστές αναμένεται να κάνουν σε δύο περίπου μήνες το πρώτο review για την πρόοδο του προγράμματος.

Ο Βολφάνγκο Πικολί της Teneo Intelligence, προβλέπει πως θα υπάρξει πάλι μια συμμαχική κυβέρνηση η οποία, όμως, δεν θα καταφέρει να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα και κυβερνησιμότητα. Το χειρότερο σενάριο, αναφέρει, είναι να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές. Το Βερολίνο, στο μεταξύ, παρακολουθεί τα δεδομένα και μπορεί να μην έχει πάρει θέση, ωστόσο αν το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο πρόγραμμα, τότε και ο δικό του ρόλος δεν θα είναι καθόλου δεδομένος. Ας μην λησμονούμε πως οι βουλευτές της Μέρκελ ψήφισαν υπέρ τοης νέας ελληνικής διάσωσης με την προϋπόθεση ότι σε αυτήν θα μετέχει και το ΔΝΤ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 μνημόνιο ΔΝΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ