Ντάισελμπλουμ: Αν καθυστερήσετε τις μεταρρυθμίσεις, θα χάσετε τις δόσεις

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα καθώς διατυπώνονται ανησυχίες για καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα λόγω εκλογών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται ατύπως στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου και ο επικεφαλής του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημερωτικό έγγραφό του περιγράφει τις ανησυχίες του.

Στο έγγραφο, σύμφωνα με το Capital.gr, καταγράφεται ανησυχία για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, αποδίδοντας την ευθύνη για τον πιθανό αυτό «κίνδυνο» -όπως τον χαρακτηρίζει- στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ατζέντα, στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών το πρώτο θέμα θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την έγκριση του 3ου Μνημονίου την 19η Αυγούστου, αλλά και την προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά.

Γίνεται εκτενής αναφορά στην διαδικασία καταβολής του πρώτου πακέτου δόσεων των 26 δισ. ευρώ και των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από αυτό το πακέτο ως υποδόση-υποδόσεις. Και γίνεται σαφές ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων».

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία υποστήριξη του 3ου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στο γεγονός ότι ήδη τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων έχουν επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως «σημάδια ότι το δάνειο από τον ESM έχει ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα». Ωστόσο, γίνεται και σαφές ότι χωρίς την εκπλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων δεν θα καταβληθούν άλλες υποδόσεις. Μάλιστα ο "κίνδυνος" της καθυστέρησης αυτής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ως αποτέλεσμα των εκλογών αποδίδεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ