Τράπεζα Πειραιώς: «Βλέπει» ανάπτυξη του αγροτικού εισοδήματος

Θετικοί ρυθμοί μεταβολής για το αγροτικό εισόδημα αναμένονται στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, όπως προκύπτει από ανάλυση για τη συμβολή του αγροτροφικού τομέα στην Ελλάδα, που εκπόνησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη που υπογράφουν οι Ηλίας Λεκκός (επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας) και ο οικονομολόγος Αρτέμης Λεβεντάκης, κρίσιμη παράμετρος της μεταβολής του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η διαμόρφωση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές του αγροτροφικού τομέα στη χώρα μας είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μία πιο παραγωγική βάση, αφορούν, κυρίως:

  • Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
  • Την ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.
  • Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση.
  • Τη χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.
  • Την αξιοποίηση της δημόσιας γης.
  • Την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τράπεζα Πειραιώς αγρότες εισόδημα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ