Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] - iefimerida.gr

Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Λουκάς Σαμαράς έχει χαρακτηριστεί ως ο πατέρας της αυτο-απεικόνισης, αυτού που ονομάζουμε πλέον «selfie», μεταμορφώνοντας το μεταπολεμικό αμερικανικό τοπίο.

Ως ζωγράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, το έργο του είχε προβλέψει την εποχή των αυτοπορτρέτων – «selfies».

Όντας περίπου 50 χρόνια μπροστά από την μόδα των selfies και του Instagram, όπως λέει ο ίδιος «εγώ είμαι επαγγελματίας, αυτοί είναι ερασιτέχνες. Προέρχομαι από μια καλλιτεχνική παράδοση, οπότε υπάρχει η αισθητική επιθυμία να την κάνω όσο πιο όμορφη γίνεται, αντίθετα στις selfies κανείς δεν ενδιαφέρεται αν είναι καλές ή όχι».

O Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε το 1936 στην Καστοριά και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948. Θεωρείται ένας από τους πιο πολύπλευρους εικαστικούς καλλιτέχνες με σπουδαίο και αναγνωρισμένο έργο στη γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία και παραστατικές τέχνες. Έχει στο ενεργητικό του
περίπου 50 ατομικές και περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις ενώ έργα του εκθέτονται σε πάνω από 40 από τα σπουδαιότερα μουσεία.

Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] | iefimerida.gr 1

O Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, ο οποίος θεωρείεται «μάγος του Photoshop» παρουσίασε στο Pace Gallery στη Νέα Υόρκη έκθεση με τίτλο XYZ, η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο Photoshop.
Σε ηλικία 65 χρονών άρχισε να πειραματίζεται με την επεξεργασία φωτογραφίας και ταινίας σε υπολογιστή, θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και την ζωή για να δημιουργήσει τροποποιημένες πραγματικότητες.

Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Μέχρι και σήμερα ο Λουκάς Σαμαράς παραμένει ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα. Τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγίσει και τον χώρο της computer art, συνδυάζοντας τη φωτογραφία και την εικονική πραγματικότητα. Στο πνεύμα αυτό έχει δημιουργήσει ταινίες μικρής διάρκειας με μουσική επένδυση, τις οποίες αποκαλεί «Φωτοταινίες» («Photoflicks»).

Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Λουκάς Σαμαράς: Εγώ είμαι ο πατέρας των selfies [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λουκάς Σαμαράς Πατέρας selfies
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ