Προφυλακίστηκε ο μακελάρης της επίθεσης στο γαλλικό τρένο

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο μακελάρης του γαλλικού τρένου, Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, ο οποίος αφοπλίστηκε από τρεις επιβάτες.

Ο νεαρός αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα δολοφονιών, συνωμοσία και κατοχή όπλων, όλα σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολίν οι πρώτες έρευνες απέδειξαν το σχέδιο του 25χρονου που έμοιαζε «στοχευμένο και προμελετημένο».

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως φαντασίες τις αρνήσεις του δράστη, ο οποίος ανέφερε πως βρήκε τυχαία τα όπλα σε ένα πάρκο των Βρυξελλών, όπου κοιμόταν με άλλους άστεγους, και πως ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβατες του TGV.

Ο Χαζάνι, τον οποίο είχαν υποδείξει για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ισπανία, μια χώρα όπου έζησε για πολλά χρόνια, ακινητοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου από επιβάτες ενώ έβγαινε από τις τουαλέτες του Thalys οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες –περίπου 270 σφαίρες με τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό–, ένα πιστόλι Λούγκερ, ένα κοπίδι και ένα μπουκάλι βενζίνη 50 cl.

Η συνέχεια των ερευνών, υπό την εποπτεία ανακριτών, αναμένεται να επιμείνει στον προσδιορισμό "της προέλευσης των όπλων, της "διαδρομής" του επιτιθέμενου, καθώς και των "συνενόχων" του, υπογράμμισε ο Μολέν.

Ο νεαρός άνδρας που κατέβαλε σε μετρητά τον αντίτιμο των 149 ευρώ του εισιτηρίου πρώτης θέσης Βρυξέλλες-Παρίσι, δεν πήρε το προηγούμενο τρένο. Όταν επιβιβάστηκε, συμβουλεύθηκε ένα βίντεο με τζιχαντιστικά κηρύγματα στο κινητό του τηλέφωνο, που είχε ενεργοποιηθεί το ίδιο πρωί, μια γνωστή τεχνική για να αποφύγει τον εντοπισμό του.

Η βελγική αστυνομία διενήργησε το βράδυ της Δευτέρας δύο έρευνες στις Βρυξέλλες, στη λαϊκή συνοικία Μολενμπίκ.Σεν-Ζαν, στην προσπάθεια να προσδιορίσει τον "τόπο διαμονής" του Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι της αδελφής του στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε κυρίως ότι διέμεινε εκεί "πολύ πρόσφατα" κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι κοιμόταν σε ένα δημόσιο πάρκο, σύμφωνα με τον Μολέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ TGV δράστης προφυλακιστέος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ