Foreign Policy: Τι σχέση έχει ο Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ - iefimerida.gr

Foreign Policy: Τι σχέση έχει ο Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ριζοσπαστική, επιθετική ομάδα πολιτικών outsiders, ταρακουνάει το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό. Η πολιτική τάξη που κυριαρχεί για χρόνια, οφείλει να αντιδράσει στις επιθέσεις που δέχεται από τους «επαναστάτες» οι οποίοι έχουν με το μέρος τους τη συγκυρία.

Στις ΗΠΑ, αναφέρει το Foreign Policy, ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή η εναλλακτική φιγούρα του αμερικανικού λαϊκισμού, έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση με την απόφασή του να κατέλθει στο στίβο της πολιτικής και να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, αναδείχθηκε πρωθυπουργός, οδήγησε τη χώρα του στο χείλος της χρεοκοπίας, χρειάστηκε στο τέλος να υποχωρήσει στους δανειστές και τώρα διεκδικεί εκ νέου την πρωθυπουργία.

Το αμερικανικό περιοδικό κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις, όχι στη βάση της πολιτικής συγγένειας (δεν υπάρχει άλλωστε), αλλά στον τόνο και τη ρητορική των δύο ανδρών.

Μιλώντας στο περιοδικό, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Θεόδωρος Πελαγίδης, αναφέρει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι οδηγήθηκαν στην επιλογή Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες και η κυβέρνηση χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα. Στην πραγματικότητα, πήγαν κόντρα στα συμφέροντά τους. Κάτι τέτοιο φάνηκε και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που προκήρυξε ο Τσίπρας, όταν το 61% των ψηφοφόρων συμπαρατάχθηκε στις γραμμές του «Όχι».

«Πρόκειται για ένα κωμικό γεγονός, για μια παρωδία θα έλεγα. Είναι παράδοξο να ρωτάς τους παππούδες και τις γιαγιάδες για τη λιτότητα», σημειώνει ο Πελαγίδης. Κάπως έτσι, ο Τραμπ επανέρχεται στο προσκήνιο.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη λιτότητα εναντίον της ανάπτυξης. Οι ριζοσπάστες στην Ελλάδα δεν πληροφόρησαν επαρκώς τους ψηφοφόρους και πόνταραν στο θυμό της μεσαίας τάξης», συμπληρώνει ο Πελαγίδης που βλέπει τον Τσίπρα να αναδεικνύεται πάλι νικητής στις πρόωρες εκλογές.

Εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Λάρι Σάμπανο: «Οι Έλληνες κατανοούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως το παρόν πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί. Αν αυτό συμβεί, τότε ο Τσίπρας θα συνεχίσει, μαζί με την αβεβαιότητα που κουβαλάει. Αν ο Τραμπ καταφέρει να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές, τότε θα κουβαλήσει μαζί τους το χάος».

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς οι πιθανότητες του Τραμπ είναι ελάχιστες, σε σχέση με αυτές του Τσίπρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ