Θεοδωράκης: Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου – Δεν προλαβαίνουμε για 20/9 - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου – Δεν προλαβαίνουμε για 20/9

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Σεπτεμβρίου καθώς δεν προλαβαίνουμε για τις 20/9 διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Είναι σίγουρο ότι για τις 20 του μήνα υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία. Εννοώ πως δεν βγαίνουν οι μέρες. Νομίζω ότι η 27η του μήνα μπορεί να είναι μια ημερομηνία εκλογών. Πρέπει πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

Παρά το γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου καθώς την Πέμπτη καταθέτει την διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης. Ακολούθως, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση για κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης. Δεδομένου ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ως έχει αποδειχθεί από τις διερευνητικές εντολές που έλαβαν οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Λαφαζάνης, αλλά και την πρόθεση συγκεκριμένων πολιτικών αρχηγών να μην συμμετάσχουν στην σύσκεψη, θεωρείται πιθανό ο κ. Παυλόπουλος να ενημερώσει τηλεφωνικώς τους υπολοίπους ότι δεν καρποφορεί η προσπάθεια.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.

Τσίπρας σε Λαφαζάνη: Μετά τις εντολές, σε κερνάω καφέ

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός αρνήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας.

  • Τσίπρας : Γειά σου Παναγιώτη. Πώς να σε προσφωνώ τώρα; Μήπως προτιμάς το πρόεδρε;
  • Π. Λαφαζάνης: Όχι, όχι Παναγιώτη να με λες. Έχει γεμίσει η Ελλάδα προέδρους άλλωστε.
  • Α. Τσίπρας : Πες μου λοιπόν.
  • Π. Λαφαζάνης: Θέλω να συναντηθούμε ενόψει διερευνητικών εντολών.
  • Α. Τσίπρας: Πιστεύεις ότι μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση; Μέχρι χτες είχαμε και φύγατε, τι άλλαξε σήμερα;
  • Π. Λαφαζάνης: Όχι, αλλά μπορούμε να κουβεντιάσουμε. Έχω και κάποιες προτάσεις να καταθέσω πέρα από τον σχηματισμό κυβέρνησης.
  • Α. Τσίπρας: Οι συναντήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών γίνονται με αποκλειστικό σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις παραδώσεις την εντολή, είμαι στη διάθεσή σου. Να έρθεις να σε κεράσω καφέ.


Οι στόχοι Τσίπρα

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πάντως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ξεκαθάρισε τις στοχεύσεις του:

  1.  Ζήτησε «να μην μετατραπεί η εκλογική μάχη σε εμφύλιο της Αριστεράς». Οπως είπε, στόχος του κόμματος,
  2. Να λάβει «καθαρή εντολή τετραετίας, με τον ελληνικό λαό να κρίνει πως πάλεψε ορθά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση».
  3. Απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με συστημικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος.
  4. Παράλληλα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλει ένα αριστερό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση τόσο με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης όσο και στο εσωτερικό.

Η δημοσκόπηση-έκπληξη της Bild

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η γερμανική Bild έκανε δημοσκόπηση για την Ελλάδα με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 28%.(το Γενάρη πήρε 36%) η ΝΔ παίρνει ποσοστό 25%, ενώ το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη παίρνει ποσοστό 8%. Σύμφωνα με την Bild ποσοστό-έκπληξη παίρνει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, Ένωση Κεντρώων (χωρίς να αναφέρει το ποσοστό) ενώ ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ παλεύουν για να πιάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 8,5%.


Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

Ο Π. Λαφαζάνης έβαλε στο τραπέζι την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών, ζητώντας να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με το πρώτο κόμμα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε συγκεκριμένη θέση για τον εκλογικό νόμο. Θεωρώ, όπως σας είπα, ότι θα ήταν προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο» δήλωσε.

Λαφαζάνης: Ιδρυσε το κόμμα, περιφέρει την εντολή

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης περιφέρει την διερευνητική εντολή δηλώνοντας ότι θα εξαντλήσει το τριήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο κ. Λαφαζάνης έβαλε στο τραπέζι και Παρά το γεγονός ότι «έφαγε πόρτα» από τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο τηλεφώνησε και ζήτησε να συναντηθούν.

Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος κατέθεσε την Δευτέρα το απόγευμα στον Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το αίτημα για δημιουργία κόμματος θα συναντήσει από αρχηγούς κομμάτων μέχρι... κτηνοτρόφους προκειμένου να εξαντλήσει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής.

Οπως προκύπτει από τον σχεδιασμό που έχει κάνει η «Λαϊκή Ενότητα» έχει υπάρξει πλήρης τροφοδοσία του Π. Λαφαζάνη με ραντεβού: Από τον Σταύρο Θεοδωράκη (με τον οποίο συναντήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα) τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Φώφη Γεννηματά, μέχρι συνδικαλιστικούς φορείς, συλλόγους κτηνοτρόφων και συνταξιούχων, και Ομοσπονδίες Αρτοποιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ