Μακελειό στις ασιατικές αγορές: Οι απώλειες αγγίζουν το 8% - iefimerida.gr

Μακελειό στις ασιατικές αγορές: Οι απώλειες αγγίζουν το 8%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Κίνας έχουν γίνει πιο... κόκκινοι και από το χρώμα της σημαίας της. Οι ρευστοποιήσεις ακολουθούν χαοτική τροχιά, ενώ οι απώλειες αγγίζουν το 8%.

Εν μέσω χάος που με τη σειρά του προκάλεσε πανικό, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις ασιατικές αγορές. Βεβαίως, οι φόβοι δεν περιορίζονται στα όρια της Ασίας, καθώς αναλυτές σημειώνουν πως από αυτή την κρίση κινδυνεύουν και οικονομίες που έχουν άμεση σχέση με την κινεζική.

Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές καταγράφουν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κινείται 3,58% χαμηλότερα. Ενώ και στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχωρεί 4,64%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,9% ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng κινείται 4,83% χαμηλότερα.

Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονομάζει, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να "πλημμυρίσει" με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Sensex στην Ινδία χάνει 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχωρεί 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα καταγράφει απώλειες 2,59% και ο TWII στην Ταιβάν κινείται με απώλειες της τάξης του 4,84%.

Μακελειό στις ασιατικές αγορές: Οι απώλειες αγγίζουν το 8% | iefimerida.gr 1

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χτες και τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.

Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, την Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%., ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι. Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.

Ανεβαίνει ο χρυσός

Μακελειό στις ασιατικές αγορές: Οι απώλειες αγγίζουν το 8% | iefimerida.gr 2

Το χρήμα στρέφεται σε «ασφαλή» καταφύγια με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να πέφτουν κάτω από το 2% και να ανεβαίνει ο χρυσός.

Οι τιμές των εμπορευμάτων στα χρηματιστήρια έχουν γκρεμιστεί σε χαμηλό 16 ετών το πιστωτικό ρίσκο στις ασιατικές αγορές έχει βρεθεί στο υψηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2014, αναφέρει το Bloomberg, μετά και τη βουτιά στη Wall Street την Παρασκευή που τρομάζει τις ΗΠΑ καθώς ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων στη σκια της ταραγμένης και αδύναμης Ευρωζώνης και της βαλτωμένης Ιαπωνίας.

Πάνω από 5 τρισ. δολ έχει χαθεί από τις αγορές παγκοσμίως από τότε που αγρίεψε η κρίση στην Κίνα μετά την υποτίμηση του νομίσματος πριν από δυο εβδομάδες τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν αρχικά.

Πιέσεις και στα νομίσματα

Μακελειό στις ασιατικές αγορές: Οι απώλειες αγγίζουν το 8% | iefimerida.gr 3

Πολλά ασιατικά νομίσματα δέονται ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά. Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϋλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην αγορά εμπορευμάτων

Σε νέο χαμηλό εξήμισι ετών διαπραγματεύεται το αμερικανικό αργό χάνοντας την στήριξη των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, στις ασιατικές συναλλαγές.

Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου χάνει 2,55% στα 39,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το ανταγωνιστικό συμβόλαιο του Βrent έχασε τη στήριξη των 45 δολαρίων το βαρέλι νωρίτερα, υποχωρώντας 2,15% στα 44,34 δολάρια το βαρέλι.

Τα νέα από την μεριά της προσφοράς συνεχίζουν να κυριεύουν την αγορά...ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η ιρανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Πετρελαίου ότι η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή με οποιοδήποτε κόστος.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ