Guardian: Το κλίμα στην Ελλάδα είναι δηλητηριώδες και πολωτικό - iefimerida.gr

Guardian: Το κλίμα στην Ελλάδα είναι δηλητηριώδες και πολωτικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέος προβληματισμός, καινούργια σύγχυση και ολόφρεσκος κύκλος φόβων αρχίζουν να διαμορφώνονται μεταξύ των Ευρωπαίων γύρω από την ικανότητα της Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της εν μέσω εκλογών.

Ο Guardian, που θέτει ευθέως το ερώτημα αν η χώρα μας θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, χαρακτηρίζει το πολιτικό κλίμα «δηλητηριώδες» με τις κατηγορίες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν με τελευταία αυτή του Αντώνη Σαμαρά κατά του Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι ενεργεί ως «μεθυσμένος καπετάνιος ενός ακυβέρνητου πλοίου».

Η διεθνής σύγχυση έχει να κάνει με το χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές και η συνεπακόλουθη απειλή που εγείρουν ότι η Ελλάδα θα χάσει την προοπτική να μεταβεί ομαλά σε μια νέα κυβέρνηση και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνεπάγονται τα 86 δισεκατομμύρια της συμφωνίας.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η προεκλογική εκστρατεία εντάθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δέχεται να συναντήσει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονες ανησυχίες σε πολιτικούς φορείς, αλλά και επενδυτές στο εξωτερικό οι οποίοι θέτουν πλέον το ερώτημα αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν ως υποχρέωση της χώρας από τη συμφωνία για την τρίτη δανειακή σύμβαση.

Το άρθρο αναφέρει πως ο Τσίπρας επέλεξε τις πρόωρες εκλογές, από το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς μπροστά του είχε τη δεδομένη ανταρσία μιας συγκεκριμένης μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές άρχισαν να υποχωρούν εν μέρει ως απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα που εκπορεύεται από την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για το τρίτο πακέτο διάσωσης προχωρούσε και έθετε τις βάσεις για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω λιτότητας.

Πολωμένο κλίμα

Ο Guardian αναφέρει πως το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα τείνει να αποκτήσει στοιχεία πόλωσης – ειδικά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεικτικό της πυρετώδους διάθεσης είναι και η πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, οι αντιφρονούντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάψει από καιρό να είναι... ΣΥΡΙΖΑ και αντιφρονούντες από τη στιγμή που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα. Μια νέα πολιτική δύναμη που κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι αποσκίρτησε από τις αριστερές θέσεις του κόμματος.

Ακόμη και ο πολύς Μανώλης Γλέζος, αναφέρει το άρθρο, έχει πάρει μέρος στη διαμάχη, αυτή τη φορά εναντίον της κυβέρνησης, και κάνει έκκληση για ένωση των αριστερών δυνάμεων εναντίον του Τσίπρα. Στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας «Κωνσταντοπούλου» που ακολουθεί, επί του παρόντος, μια προσωπική πολιτική γραμμή, και συγκρούεται με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ