Ιδιώτες θα μαζέψουν τα σκουπίδια που πνίγουν την Αθήνα - iefimerida.gr

Ιδιώτες θα μαζέψουν τα σκουπίδια που πνίγουν την Αθήνα

Απεργίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν εκατομμύρια κάτοικοι του λεκανοπεδίου που πνίγονται από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αναθέσει την αποκομιδή σε ιδιώτες στέλνοντας τα ΜΑΤ να ανοίξουν τις χωματερές σε Φυλή και Μαυροράχη.

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ παίρνουν θέση μάχης. Η τριτοκοσμική εικόνα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει-εστω και με καθυστέρηση- μια σειρά από σκληρά μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στα καθήκοντα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε το πρωί ότι οι γιατροί του ΚΕΛΠΝΟ πραγματοποίησαν αυτοψία σε διάφορα σημεία της Αθήνας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δημιουργείται
«υγειονομική βόμβα». Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει έκτακτη υγειονομική διάταξη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί . Με αυτή την ειδική διάταξη - ουσιαστικά θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρές ποινικές κυρώσεις στους εργαζόμενους στους τομείς καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άρνησή τους να προχωρήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης έστειλαν σαφές μήνυμα στους απεργούς οι οποίοι από το πρωί σήμερα με διαδοχικές κινητοποιήσεις
εμπόδιζαν τον κ. Καστανίδη να δώσει συνέντευξη στο υπουργείο του και τον υποχρέωσαν να καταφύγει στη Βουλή. Έτσι :
-Καλούνται οι δήμαρχοι των πόλεων που έχουν γίνει σκουπιδότοποι να αναθέσουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες. (Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο)
- Δεν θα πληρωθεί το προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή και εμποδίζει την αποκομιδή των απορριμμάτων
-Αν κάποιοι δημοτικοί άρχοντες επιχειρήσουν να παραβιάσουν τις προβλέψεις της κυβερνητικής απόφασης για μη καταλογισμό των ημερών απεργίας στους εργαζομένους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο τα σχετικά ποσά που θα δώσουν για τη μισθοδοσία των απεργών.
Ο κ. Καστανίδης κάλεσε την εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει διώξεις στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ που επιτέθηκαν, χειροδίκησαν, τραυμάτισαν και προπηλάκισαν δημάρχους μεταξύ των οποίων οι κύριοι Καμίνης (Αθηναίων) και Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης). Κάνοντας λόγο για πράξεις παράνομης βίας διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της μέχρι τέλους.
«Αν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», προειδοποίησε ο κ. Καστανίδης.
Αυτή την ώρα, συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ - ΟΤΑ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ