Μπίζνες με το κοίτασμα και από τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου - iefimerida.gr

Μπίζνες με το κοίτασμα και από τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου

Kύπρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Εκκλησία της Κύπρου σχεδιάζει επενδύσεις στην ενέργεια ενώ ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου επιβεβαίωσε οτι συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ. Δύσκολη η χθεσινή μέρα για τη γεώτρηση στην πλατφόρμα της «Αφροδίτης» καθώς «φούσκες» νερού αναμένεται να καθυστερήσουν τις έρευνες, υποδεικνύοντας ωστόσο πως το κοίτασμα είναι κοντά. Την ίδια ώρα η Τουρκία «παίζει με τη φλόγα» φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων της μεγαλονήσου.

«Φούσκες» με ισχυρές πιέσεις νερού συνάντησε χθες το γεωτρύπανο στην πλατφόρμα «Όμηρος» της Noble Energy, εξέλιξη που δυσκολεύει τις γεωτρήσεις αλλά ενισχύει την άποψη ότι το κοίτασμα είναι πολύ κοντά.

Όπως φαίνεται δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς η εταιρεία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία – παρόμοια προβλήματα συνάντησε και στον «Λεβιάθαν»- ωστόσο η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει τις γεωτρήσεις έως ότου να μελετηθούν αυτά τα εμπόδια.

Επίσης, λόγω των προβλημάτων αυτών δυσχεραίνεται η παρακολούθηση και ανάλυση των φυσαλίδων αερίου, που «αχνίζουν» από το φρεάτιο. Η παρουσία τους αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το κοίτασμα παρά το γεγονός ότι η Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου κρατά ήπιους τόνους. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, υπέδειξε ότι «σε οποιοδήποτε στάδιο μιας γεώτρησης για εξεύρεση υδρογονανθράκων μπορεί να προκύψουν ίχνη αερίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εντοπίσαμε το κοίτασμα», ενώ πρόσθεσε πως στόχος είναι να φτάσει η γεώτρηση από τα 2,2 χιλιόμετρα που βρίσκεται σήμερα, στα 4 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι εν λόγω «φούσκες» μπορεί να δημιουργούν μικροπροβλήματα αλλά παράλληλα αποτελούν και ισχυρή ένδειξη ότι οι πιέσεις στο κοίτασμα είναι ικανοποιητικές. Μόνο ερωτηματικό παραμένει το ύψος του νερού στο κοίτασμα το οποίο όμως θα διαπιστωθεί στο τέλος της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα στοιχεία της Noble Energy για το κοίτασμα «Ταμάρ» που έγιναν γνωστά σε διεθνείς κύκλους έφεραν χαμόγελα καθώς διαπιστώνεται πως το κοίτασμα αντί για 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου διαθέτει τουλάχιστον 9.5 τρισεκατομμύρια. Η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε λόγω διαπίστωσης πως το πάνω επίπεδο του κοιτάσματος είναι πιο ψηλά από ότι αρχικά υπολογιζόταν.

Το γεγονός ότι στην «Αφροδίτη» παρατηρούνται οι ίδιες συνθήκες με το «Ταμάρ» ενισχύει την πεποίθηση ότι το κοίτασμα είναι 30 με 40% μεγαλύτερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, προκαλώντας έτσι ενθουσιασμό στη Λευκωσία, παρά τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί η κυβέρνηση.

Στο χορό του αερίου και η Εκκλησία

Εν τω μεταξύ στο ενεργειακό παιχνίδι μπαίνει και η Εκκλησία της Κύπρου η οποία λόγω των προβλημάτων των τραπεζών και της τουριστικής βιομηχανίας σκέφτεται να επενδύσει στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είχε τις τελευταίες μέρες διαδοχικές συναντήσεις τόσο με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Noble Energy όσο και με τον πρέσβη του Ισραήλ κ.Χαράρι. Ο αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε τις συναντήσεις χωρίς όμως να εξειδικεύσει το περιεχόμενό τους ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως «στην ενέργεια είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος».

«Επί ξυρού ακμής» η Τουρκία

Στα όρια των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έφτασε χθες το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος Bergen Surveyor που πραγματοποιεί τρισδιάστατες λογαριασμό της τουρκικής ΤΡΑΟ. Το πλοίο μαζί με το βοηθητικό του σκάφος κινούνταν δυτικά της Πάφου, ενώ χθες το βράδυ αναμενόταν να αναχωρήσει από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου το «Piri Ρeis» προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντερμάν Ντοντουρούρ, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης που συμμετέχει στις έρευνες, έχει ερευνηθεί περί το ένα τρίτο της περίφημης «Περιοχής G» (που περιλαμβάνει το οικόπεδο 12), ενώ έθεσε ορίζοντα είκοσι ημερών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε αυτήν την περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ