Πιέζει η Κομισιόν για συμφωνία: Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους αναγκαίους όρους - iefimerida.gr

Πιέζει η Κομισιόν για συμφωνία: Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους αναγκαίους όρους

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μπροστά σήμερα δύο προτάσεις για να επεξεργαστούν, μία της έγκρισης του νέου μνημονίου και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, και μία που αφορά στην παροχή νέας χρηματοδότησης-γέφυρα προς την Ελλάδα για τον Αύγουστο, η Κομισιόν ασκεί σαφή πίεση ώστε το σημερινό Eurogroup να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Χθες, η Koμισιόν ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τις αναγκαίες αποφάσεις του Συμβουλίου για το τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας, μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης του Eurogroup την Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς δε θα συμμετέχει ο ίδιος στο Eurogroup, αλλά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή σε δημοσίευμά της, στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFC) την Πέμπτη το βράδυ, έγινε εκτενέστατη συζήτηση γύρω από το νέο μνημόνιο και κατατέθηκαν πολλές ερωτήσεις προς τον Ελληνα εκπρόσωπο, Γ. Χουλιαράκη, και τους εκπροσώπους των θεσμών. Το κλίμα της συζήτησης ήτα θετικό, παρόλα αυτά αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι δύσκολη.

Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν, όπως αναφέρει η «Κ», κατέστησε σαφές προς όλους ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους αναγκαίους όρους (conditionality) για την παροχή του δανείου, ενώ σημείωσε ότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνεπάγεται ότι εξασθενεί η προσπάθεια και απλώς λαμβάνει υπόψη τις νέες –δυσμενέστερες– συνθήκες στην ελληνική οικονομία.

Θετικό σημάδι πάντως προς την έγκριση της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι Φινλανδία χθες έδωσε το «πράσινο» φως. «Η Φινλανδία είναι έτοιμη να μετάσχει στο τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ. «Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ... αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά από την ψηφοφορία στην επιτροπή η οποία αποφασίζει για τις προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup»

Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup.

Επίσης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΚΙΣΙΟΝ πίεση νέο πρόγραμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ