ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχέδια «προεδρικών» και «λαφαζανικών» - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχέδια «προεδρικών» και «λαφαζανικών»

Η «ημέρα της κρίσεως» πλησιάζει για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με την επίτευξη της συμφωνίας και την ψήφισή της από τη Βουλή, προεξοφλούνται εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε εκλογές.

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, είναι ευρέως γνωστό ότι στο παρασκήνιο, τόσο οι διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν «σχέδια επί χάρτου» για εκλογές, ούτως ώστε τα δυο… στρατόπεδα να είναι ετοιμοπόλεμα, ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος.

Ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι η ξαφνική απόφασή του να θέσει θέμα φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης, κάτι το οποίο ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα και έχει προφανή στόχο να «ισοφαρίσει» τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για τα μέτρα που έρχονται.

Δυο τα σενάρια για κάλπες
Δίχως κανείς να γνωρίζει πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα …πατήσει το κουμπί για κάλπες, τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι στιγμής είναι δύο:

Στην πρώτη περίπτωση, η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές, αφού γίνει η πρώτη αξιολόγηση και «περάσει» κάποιους εφαρμοστικούς νόμους, εξασφαλίζοντας μια δήλωση για το Χρέος, ενώ οι… λογαριασμοί με την Αριστερή πτέρυγα θα έχουν ξεκαθαριστεί στο Έκτακτο Συνέδριο

Στη δεύτερη περίπτωση, με δεδομένη τη «θύελλα» που θα προκαλέσουν οι διαφοροποιήσεις των διαφωνούντων, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε εκλογές-εξπρές, ώστε και να αποφύγει το κύμα αντιδράσεων αλλά και την προσωπική φθορά

Με τη φημολογία να έχει φουντώσει, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί σ’ αυτή τη χρονική στιγμή να ρίξει τους τόνους και να βάλει «φρένο» στα περί πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε μιλήσει για κάλπες το Φθινόπωρο. Αντιθέτως, χθες, η κ. Γεροβασίλη, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως «σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει».

«Πρώτα να κυβερνήσουμε και μετά εκλογές»
Στην ίδια γραμμή, το περιβάλλον του πρωθυπουργού θυμίζει με κάθε ευκαιρία πως «η χώρα έχει μπροστά της πολλούς και δύσκολους κάβους. Δεν είναι μόνο η συμφωνία». Το γενικό πνεύμα-ορισμένων- εκ των εισηγήσεων που πέφτουν στο τραπέζι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr συμπυκνώνονται στη φράση «πρώτα να κυβερνήσουμε, να μπούμε σε μια κανονικότητα, να πέσει χρήμα στην αγορά, να τρέξει και η διευθέτηση στο θέμα του χρέους και μετά ας έρθουν και οι εκλογές».

Σε προεκλογικούς ρυθμούς και η Αριστερή Πλατφόρμα
Επί «ποδός» όμως βρίσκονται οι βουλευτές και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι συνεδριάζουν ακατάπαυστα και συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος μιλάει αύριο στην Κέρκυρα, και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σαπουνάς, μιλάει σήμερα στη Ζάκυνθο.

Οι εκτιμήσεις πάντως στα στελέχη της «πλειοψηφίας» είναι ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βάλει τέλος το βράδυ της ψηφοφορίας στον κλεφτοπόλεμο των τελευταίων ημερών και ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, τα στόματα στους κορυφαίους της Αριστερής πτέρυγας είναι κλειστά και αρκούνται στο να σχολιάσουν ότι «όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ