Reuters: Πιθανή η «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζες πριν από τα stress test - iefimerida.gr

Reuters: Πιθανή η «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζες πριν από τα stress test

(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να λάβουν την πρώτη «ένεση» κεφαλαίων μόλις επιτευχθεί η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, είναι πιθανό να χορηγηθούν έως και 10 δισ. ευρώ στον τραπεζικό τομέα, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση των stress test της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση του ζητήματος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τραπεζικά τεστ μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο, αλλά ότι αναγνωρίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επείγουσα ανάγκη ρευστότητας για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη λειτουργία τους.

Ετσι, ένα αρχικό ποσό μπορεί να διατεθεί πριν ακόμη η ΕΚΤ εκτιμήσει το συνολικό ύψος του ποσού που θα χρειαστεί τελικά.

Αυτές οι δηλώσεις, σχολιάζει το Reuters, δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι «ζεστοί» για τα ελληνικά πλάνα περί χορήγησης ρευστού στις τράπεζες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου στην πορεία να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων. Επίσης, προσθέτει το πρακτορείο, η Αθήνα θέλει να αποφύγει η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει ως το 2016, όταν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα απαιτήσουν αλλαγές ή «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες, ανάμεσά τους και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ., αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τα stress test. Αυτοί οι έλεγχοι θα επιταχυνθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Αλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι αυτή η αρχική δόση πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ότι ένα ποσό κοντά στα 10 δισ. θεωρείται ότι θα είχε αυτό τον ψυχολογικό αντίκτυπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ stress test τράπεζες ρευστότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ