Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», το ΚΘΒΕ «εν Επιδαύρω» και οι απλήρωτοι ηθοποιοί «εν πενία»...

Με την «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη, παράσταση που μετάφρασε και σκηνοθέτησε για το πολύπαθο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας ο Θωμάς Μοσχόπουλος, συνεχίζεται, αύριο και μεθαύριο, το πρόγραμμα της Επιδαύρου...

Και μπορεί οι παραστάσεις της προγραμματισμένης καλοκαιρινής περιοδείας του θεάτρου να ματαιώθηκαν στο σύνολό τους (η «ανέτοιμη» πρεμιέρα δόθηκε στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στις 10 του περασμένου Ιουλίου) και οι παραστάσεις της Επιδαύρου να κινδύνευαν με ματαίωση, λόγω των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων του θεάτρου που αφήνουν απλήρωτους για τρίτο μήνα τους ηθοποιούς, νέα προβλήματα, εκπορευόμενα από τις καθυστερήσεις των αμοιβών, δίνουν το μάλλον αρνητικό στίγμα στην παρουσία του βορειοελλαδίτικου κρατικού θεάτρου στην Επίδαυρο.

Οι ηθοποιοί είχαν αρχικά εξαγγείλει στάσεις εργασίας για το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου (μέρες παραστάσεων της Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων, στην Επίδαυρο).

Οι εξαγγελθείσες στάσεις τελικά ανεστάλησαν, ύστερα από εσωτερικές διεργασίες και την απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την καταβολή, σε κάθε εργαζόμενο, 75 ευρώ από τις τελευταίες 20.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου (οι έκτακτες επιχορηγήσεις του υπουργείου προς το ΚΘΒΕ δεν «φτάνουν» ουδέποτε στα μισθολόγια των απλήρωτων ηθοποιών καθώς παρακρατούνται αυτόματα, λόγω των χρόνιων οφειλών του θεάτρου προς το ΙΚΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς).

Κι ενώ η ένταση είχε μάλλον υποχωρήσει ενόψει της Επιδαύρειας παρουσίας του ΚΘΒΕ, η προχθεσινή ανακοίνωση των ηθοποιών για αναστολή της απεργίας πυροδότησε νέο μέτωπο αντιπαράθεσης...

«Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις, όχι επειδή φοβηθήκαμε ή ενδώσαμε σε απειλές και εκβιασμούς που δυστυχώς υπήρξαν, αλλά για να δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία στο διευθυντή του θεάτρου κ. Βούρο στο χώρο της Επιδαύρου, να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της αδιαφορίας του υπουργείου, το οποίο απαξιώνει και τον ίδιο και το θέατρο με τον πιο άκομψο τρόπο. Οφείλει ο κ. Βούρος να δημοσιοποιήσει το οικονομικό αδιέξοδο του θεάτρου. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα ότι πρώτα είναι συνάδελφος, όπως ο ίδιος λέει, και μετά διευθυντής. Τον προτρέπουμε λοιπόν να διαβάσει το παρακάτω κείμενο πριν την έναρξη της παράστασης, προς ενημέρωση των θεατών: 'Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ'. Θα μπορούσε να διαβάσει κάποιο άλλο κείμενο της επιλογής του που να περιέχει την ουσία της προηγούμενης παραγράφου ή και να μην παρευρεθεί στην πρεμιέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του!» τονίζουν, στην ανακοίνωσή τους, οι ηθοποιοί.

Ο κ. Βούρος απάντησε στους συναδέλφους του πως: «Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τους αγαπητούς συναδέλφους μου, αλλά στην Επίδαυρο θα παραβρεθώ και θα παρακολουθήσω την παράσταση που με αυταπάρνηση έστησαν οι συνάδελφοι μας καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί. Η θεσμική παρουσία μου ελπίζω να τιμήσει στο ελάχιστο τη δουλειά τους».

Τη «συμπαράστασή της στα προβλήματα των εργαζομένων του ΚΘΒΕ» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, και η επιτροπή πολιτισμού της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή πόλη», η οποία «παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στο ΚΘΒΕ που αφορούν άμεσα στις διεκδικήσεις των ηθοποιών για τους απλήρωτους μισθούς τους και τη μη έγκαιρη καταβολή από το Υπουργείο Πολιτισμού της τακτικής επιχορήγησης του θεάτρου, αλλά και γενικότερα στο μέλλον του μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού της πόλης μας που υποχρηματοδοτείται και υπολειτουργεί».

Της αυριανής παράστασης στην Επίδαυρο θα προηγηθεί η δημόσια ανακοίνωση στο κοινό του Επιδαύρειου θεάτρου των προβλημάτων του ΚΘΒΕ από εκπρόσωπο των ηθοποιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ