Νησιά Γκαλαπάγκος: Εκεί που χτίστηκε το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο στον κόσμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Νησιά Γκαλαπάγκος: Εκεί που χτίστηκε το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο στον κόσμο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο πράσινο αεροδρόμιο στο κόσμο λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια και βρίσκεται στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Νησιά Γκαλαπάγκος: Εκεί που χτίστηκε το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο στον κόσμο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Τα νησιά Γκαλαπάγκος αποτελούν μία από τις πλέον ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές του πλανήτη και παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ γι' αυτό δεν αποτελεί έκπληξη που η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε ως το μέρος στο οποίο θα φιλοξενηθεί το πρώτο οικολογικό αεροδρόμιο στον κόσμο.

Νησιά Γκαλαπάγκος: Εκεί που χτίστηκε το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο στον κόσμο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Χτίστηκε το 2012. Το 80% των υποδομών του αεροδρομίου, με την ονομασία Seymour, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά που προέρχονται από το παλιό αεροδρόμιο των νησιών. Διαθέτει ακόμη και μηχανικά παραθυρόφυλλα που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη θερμότητα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο κτίριο.

Σύμφωνα με το CNN, το πόσιμο νερό προέρχεται από ειδικές μονάδες αφαλάτωσης στις οποίες καταλήγει το θαλασσινό νερό. Στην είσοδο του κτιρίου σε έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων έχουν φυτευτεί ενδημικά φυτά με την μέθοδο της αειφόρου δόμησης.

Το κτίριο βραβεύτηκε τον Νοέμβριο από το Green Building Council των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε την κατασκευή του με 40 εκατομμύρια δολάρια.

Νησιά Γκαλαπάγκος: Εκεί που χτίστηκε το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο στον κόσμο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2
Νησιά Γκαλαπάγκος: Εκεί που χτίστηκε το πρώτο «πράσινο» αεροδρόμιο στον κόσμο [εικόνες]  | iefimerida.gr 3



Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τα νησιά Γκαλαπάγκος προσελκύουν τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να θαυμάσουν την βιοποικιλότητα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον Ezequiel Barrenechea, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ecogal Corporation - την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο – η οικοδόμηση του κτηρίου σύμφωνα με οικολογικές προδιαγραφές δεν έγινε χωρίς προκλήσεις. «Δεδομένου ότι τα νησιά του Γκαλαπάγκος αποτελούν την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έπρεπε να γίνει στην ηπειρωτική χώρα, στο Εκουαδόρ. Πήρε ένα χρόνο μόνο και μόνο για να μάθουν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες να κατασκευάζουν μια αειφόρο κατασκευή» δήλωσε στο CNN και συμπλήρωσε:« Ολα αυτά ήταν δύσκολα αλλά μας έδωσαν και χαρά. Το τελικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει, είναι ένα έργο μοναδικό και αποτελεί ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ