Συγκροτήθηκαν επιτροπές για την εκτίμηση των κλεμμένων θησαυρών - iefimerida.gr

Συγκροτήθηκαν επιτροπές για την εκτίμηση των κλεμμένων θησαυρών

αξία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η συγκρότηση τριών εκτιμητικών επιτροπών για τα τελευταία τρία κρούσματατα κλεμένων έργων τέχνης και αρχαιοκαπηλείας. Συγκεκριμένα, θα εκτιμηθεί ο μεγάλης αξίας πίνακας του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, τα προϊστορικά χάλκινα αντικείμενα, και ο αμύθητος θυσαυρός της Αρχαίας Μακεδονίας.

Ο πίνακας του φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», εκλάπη στις 13 Ιουνίου 2001 από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης και κατασχέθηκε στη Γλυφάδα την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στα χέρια Ελληνίδας τηλεπαρουσιάστριας μικρού καναλιού της Αθήνας και φίλου της αντικέρ.

Η δεύτερη επιτροπή θα ασχοληθεί με τα τρία προϊστορικά χάλκινα αντικείμενα, μια μετάλλινη σφραγίδα, ένα χειρογράφο στην αραβική γλώσσα και ενα Κοράνι με χρυσές επιγραφές, η αξία του οποίου ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη υπόθεση εξιχνιάστηκε από το 2ο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας την επίσης την 1η Σεπτεμβρίου 2011, με τη σύλληψη έξι ατόμων.

Η τελευταία υπόθεση αφορά την κατάσχεση του αμύθητου θησαυρού της αρχαίας Μακεδονίας, που εξιχνιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου από αστυνομικούς του 2ου Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι οποίοι, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, συνέλαβαν δύο άτομα στην περιοχή Γερακαρού Θεσσαλονίκης. Οι δράστες προσπάθησαν να πουλήσουν τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα, που εκτιμάται ότι ανάγονται στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ., στους αστυνομικούς έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των αντικειμένων αυτών, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα χρυσά ελάσματα, πιθανόν από τάφο, που κοσμούσαν αρχαίες περικεφαλαίες και όπλα, καθώς και οι χρυσές πατούσες, που τοποθετούνταν τιμητικά στον νεκρό για το αθάνατο βάδισμά του στον 'Αδη.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ