Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία με ανοιχτά μέτωπα -Σβήνουν και γράφουν τα μέτρα - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία με ανοιχτά μέτωπα -Σβήνουν και γράφουν τα μέτρα

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC

Σε τελικό στάδιο εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών και η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές, με στόχο τις επόμενες δέκα ημέρες να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα τελευταία ανοικτά «μέτωπα» για να έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στις 17 Αυγούστου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κλείνουν σήμερα ένα πρώτο «κύκλο» συζητήσεων με τους δανειστές, με τους οποίους και θα έχουν νέα «κρίσιμη» συνάντηση στις 11.30.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει μια τελική αποτίμηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο να καταγραφούν τα σημεία «τριβής», ενώ όπως πληροφορείται το iefimerida.gr τα επόμενα εικοσιτετράωρα – παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής εικόνα-θα ξεκινήσει η συγγραφή των κειμένων.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και το νέο ΤΑΙΠΕΔ είναι τα δύο «αγκάθια» που καταγράφονται στις έως τώρα συζητήσεις, καθώς όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου:

  • Η ανακεφαλαιοποίηση λόγω του ότι οι τράπεζες είναι «ανοικτές» σε κόκκινα δάνεια ύψους που αγγίζει ακόμα και τα 90δις ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αντιδράσεις προκαλεί η επιμονή των θεσμών για την επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» μέσω της χρηματοδότησης από distress funds
  • Το Ταμείο λόγω του ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη θέση των δανειστών, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλλει τη δική της πρόταση


Πιάνει δουλειά από σήμερα ο πρωθυπουργός
Μετά την πενθήμερη ανάπαυλα στην Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν θα έχει επαφές με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για την πρόοδο που έχει γίνει.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων για τη διαπραγμάτευση και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας στο iefimerida.gr ξεκαθαρίζουν πως «δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για το ενδεχόμενο της παράτασης και για δάνειο-γέφυρα από την πλευρά τους», εξηγώντας ότι και εκείνοι επιθυμούν να τραβήξουν επί μακρόν οι συζητήσεις.Οι ίδιες πηγές μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι «όποια μέτρα ληφθούν να εφαρμοστούν σταδιακά, ώστε να μπορούμε να έχουμε αντισταθμιστικά οφέλη».

Στο επίκεντρο η αγροτική ανάπτυξη
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη 1μμ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Β. Αποστόλου, ενώ παρών θα είναι και ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.
Πρόκειται για μια επίσκεψη με μείζονα σημειολογία,- μετά την ένταση που προκλήθηκε για τη φορολόγηση των αγροτών-, και στο τραπέζι, θα τεθούν η υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η στρατηγική ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, τα άμεσα προβλήματα του αγροτικού τομέα, καθώς και τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ