Έλλειμμα 19 δισ. ευρώ μέσα σε εννιά μήνες - Στο +15,5% από πέρσι - iefimerida.gr

Έλλειμμα 19 δισ. ευρώ μέσα σε εννιά μήνες - Στο +15,5% από πέρσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απεικονίζουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβριου 2011.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο διάστημα Ιανουάριος - Σεπτεμβριος 2011 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 19,163 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 19,242 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012. Να σημειωθεί οτι στο ίδιο διάστημα πέρυσι το έλλειμμα ήταν στα 16,65 δισ. ευρώ, δηλαδή φέτος αυξήθηκε κατά 15,5% περίπου.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 74 εκατ. €.

Έσοδα μειωμένα κατά 4,2%

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,98 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η υστέρηση οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο «στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπωνλόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών».

Παντως το υπουργείο σημειώνει ότι η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντισταθμιστεί στους επόμενους τρεις μήνες λόγω της απόδοσης των φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (ειδικό τέλος ακινήτων, τριπλή εισφορά, κλπ).

Δαπάνες αυξημένες κατά 7%

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,0% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

  • στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.381 εκατ. €
  • στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.862 εκατ. ευρώ,
  • στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και
  • στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% ή κατά 1.050 εκατ. €, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 471 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.307 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 700 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 35,1% ή 1.906 εκατ. €.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης - κατά τον ορισμό του ESA95 - που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Πηγή: υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ