Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα «Στο Κόκκινο» - iefimerida.gr

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα «Στο Κόκκινο»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης δίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για τις κινήσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, τη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε ΕΔΩ την συνέντευξη

Τα βασικά σημεία της συνένετυξης του πρωθυπουργού

ΔΩΣΑΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ

Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Στο τέλος της ημέρας μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε, γιατι δώσαμε αυτή τη μάχη. Σε δυσμενείς συνθήκες επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού. Παρότι οι συσχετισμοί ήταν ετεροβαρείς. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά την 12η Ιουλίου.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Στο τραπέζι υπήρχαν τελείως διαφορετικές στρατηγικές συγκρουόμενες. Υπήρχε μια κυβέρνηση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από την άλλοι οι θεσμοί που αποδείχτηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα σχέδιο.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ

Το κόμμα γνώριζε απολύτως τι συμβαίνει. Άλλο κυβέρνηση και άλλο κόμμα. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με την κυβέρνηση. το ερώτημα είναι κατά πόσο το κόμμα συμμετείχε ενεργά ή παρακολουθούσε. Και το κόμμα αλλά και την κυβέρνηση η κοινωνία τα ξεπέρασε.

ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ 2012

Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο. Μην αναφέρεστε στην ομιλία μου στο 2012. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό ένα υγιεινό περίπατο στο δάσος.

ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Δεν είχα άλλη επιλογή (για το δημοψήφισμα). Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν αρκετά μεγάλες. Η βασική θέση των εταίρων στη Σύνοδο ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση, να πάρει ολοκληρώνοντας αυτές τις δεσμεύσεις ό,τι απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε χρηματοδότηση . Οι βόρειες κυβερνήσεις δεν ήθελαν επουδενί να πουν ότι δίνουμε ένα ευρώ παραπάνω στους τεμπέληδες έλληνες.

Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Είναι εν αμφιβόλων η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης. Από τα 13δις σε 5 μήνες πήγαμε στα 83 για 3 χρόνια συν την απομείωση του χρέους που είναι κλειδί για το αν θα μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το παραμύθι είχε λύκο. ο λύκος είναι το χρέος.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩ, "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Βγήκα και είπα στον ελληνικό λαό κάνω δημοψήφισμα για να κερδίσω διαπραγματευτική δυναμική και θα προσπαθήσω σε 48 ώρες να φέρω συμφωνία. Το δημοψήφισμα δεν ήταν 'όχι" στο ευρώ, "ναι" στη δραχμή.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ "ΕΥΡΩ Η' ΔΡΑΧΜΗ"

Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε τη μέρα του τελεσιγράφου, σε μια σύσκεψη που κάναμε στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς αδιέξοδο. Το βράδυ συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο. Διέκοψα τη συνεδρίαση και επικοινώνησα με Μέρκελ-Ολάντ. Τους είπα ότι θα προτείνω να το απορρίψουν και τους ζήτησα να πάμε ψύχραιμα και ήρεμα σ'αυτή τη διαδικασία. Ζήτησα να δοθεί η εβοδμαιδαία παράταση. Με διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Εγώ θα πω ότι αυτό κρύβει το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή"

ΕΔΩΣΑ ΜΑΧΗ- ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Στο τραπέζι πέσαν πολλά τρομοκρατικά σενάρια. Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου να σηκωθώ να βροντήξω και να φύγω θα έπεφταν …σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και η ΕΚΤ θα αποφάσιζε την κατάρρευση των τραπεζών και ίσως στην πορεία και του συνόλου των τραπεζών. Από τη μια ήταν η λογική από την άλλη το αισθητήριο της πολιτικής. Δύσκολες αποφάσεις…

Είναι μια πύρρειος νίκη των εταίρων και των δανειστών και ένας επώδυνος συμβιβασμός σε ό,τι αφορά στο οικονομικό και πολιτικό σκέλος. Οι συμβιβασμοί είναι και στοιχείο της επαναστατικής τακτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας συνέντευξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ