Αύριο η μετωπική Τσίπρα-Λαφαζάνη -Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί - iefimerida.gr

Αύριο η μετωπική Τσίπρα-Λαφαζάνη -Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Λαφαζάνη επισυμβαίνει με επίκεντρο την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: Η ηγεσία θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στον ESM, που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτική ομπρέλα για τη χώρα την επόμενη τριετία, με αντάλλαγμα ένα σκληρό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα.

Οι διαφωνούντες, κυρίως η αριστερή πτέρυγα, ζητούν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να μην υπογραφεί το συζητούμενο Μνημόνιο, αλλά να αναζητηθεί εναλλακτική λύση.

Αρχίζουν από αύριο τα εσωκομματικά όργανα

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν βγήκε «λευκός καπνός» και όλες οι πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τις βασικές... γραμμές, έτσι όπως διατυπώθηκαν, να είναι δύο:
1. Η πλευρά της πλειοψηφίας πρότεινε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ώστε μέχρι τότε να γίνει προσυνεδριακός διάλογος και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να συνοδεύονται από την εκλογή νέων μελών.
2. Σε άλλο μήκος κύματος, η πτέρυγα Λαφαζάνη επέμεινε στην πάγια θέση για διαρκές συνέδριο το συντομότερο δυνατό (πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισχύουν κανονικά οι συσχετισμοί του τελευταίου τακτικού συνεδρίου) και η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει την «υπογραφή ή μη της συμφωνίας».

Ερχεται νέο κείμενο από τους «53» στην Κεντρική Επιτροπή

Εκτός διαμάχης ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα», όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, μένουν οι «53», οι οποίοι συνεδρίαζαν ως αργά τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η εν λόγω τάση θα κατεβάσει ξεχωριστό κείμενο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μέσω του οποίου θα καταγράφεται η αντίθεση σε οποιουδήποτε είδους συνέδριο «εδώ και τώρα».

Αντιθέτως, θα εστιάζουν στην ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και χώρος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην οδηγηθεί σε διάσπαση και νηφάλια να αποτιμήσει τη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε.

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα

Καλά ενημερωμένες πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πλευρά της πλειοψηφίας πρότεινε αρκετές «διεξόδους» στη μειοψηφία, ούτως ώστε το κλίμα να μην πολωθεί κι άλλο.

Με το blame game για το ποιος θα έχει την ευθύνη μιας τυχόν διάσπασης να συνεχίζεται, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συνεδρίαση, έθεσε στο «τραπέζι» και τη λύση ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος (το οποίο διενεργείται μεταξύ των εγγεγραμμένων μελών έως και τους τελευταίους δύο μήνες) εν είδει... αντιπρότασης στο να εγκρινόταν η συμφωνία από την ΚΕ (πράγμα που πρότεινε η Πλατφόρμα).

Ωστόσο, ούτε αυτή η εκδοχή έγινε δεκτή από τη μειοψηφία, με το σκεπτικό ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «Οχι» στο λαϊκό δημοψήφισμα το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιουλίου να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το «Ναι» στο Μνημόνιο 3.

Μάλιστα, οι «ρευματίες» καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης φέρεται να... κατηγόρησαν τους «προεδρικούς» για μη τήρηση των καταστατικών διαδικασιών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αυτοί θα έχουν και την ευθύνη μιας τυχόν διάσπασης. Ούτε όμως από τους «53» έγινε δεκτή με καλό μάτι η συγκεκριμένη πρόταση, με στελέχη να εξηγούν πως «δεν έχει νόημα να τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων η συμφωνία δεν είναι καλή».

«Κάποιοι έχουν επιλέξει τη ρήξη»

Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αργά χθες βράδυ δήλωνε στο iefimerida.gr ότι «είναι προφανές πως κάποιοι έχουν επιλέξει τη ρήξη, από τη στιγμή που κάναμε τα πάντα για να πέσουν οι τόνοι και τους προτείναμε χίλια δύο πράγματα». Τέλος, οι αποφάσεις για το χαρακτήρα του συνεδρίου θα ληφθούν την Πέμπτη, αν και όλα δείχνουν πως το πολιτικό και ψυχολογικό χάσμα εντός του κόμματος βαθαίνει.

Αριστερή Πλατφόρμα: Να σταματήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, τρία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή τους καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις.

Στη δήλωση που υπογράφουν ο Αντώνης Νταβανέλος, ο Στάθης Λεουτσάκος και η Σόφη Παπαδόγιαννη τονίζεται ότι ο μόνος δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Αναλυτικά το κείμενο:
1. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει ενεργοποιώντας το λαϊκό παράγοντα, στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.
2. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μη βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό- προοδευτικό της πρόγραμμα.
4. Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές.
5. Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή.
Οσο δε αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο Οχι» στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το «Ναι» στο μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Ο αντίκτυπος στο Κοινοβούλιο

Υπό αυτές τις συνθήκες η ψηφοφορία που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή είναι κρίσιμη πρωτίστως για τη χώρα, δεδομένου ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί και το μόνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το ποιος θα τη χρεωθεί και πότε θα συντελεστεί και επισήμως.

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κριθεί στην ουσία η δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει, καθώς αν ο κ. Τσίπρας χάσει την εσωκομματική μάχη, θα βρεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης και μίας κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν θα διαθέτει ούτε πλειοψηφία στη Βουλή αλλά ούτε και κομματική στήριξη.

Αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει και κατορθώσει να επιβάλει τη θέση του στην Κεντρική Επιτροπή, η διάσπαση θα αναβληθεί απλώς για μερικές εβδομάδες.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, αλλά ειδικώς αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί την Πέμπτη από κομματικής άποψης μετέωρη, η απειλή της πολιτικής ανωμαλίας αναδύεται απειλητικά και ο αντίκτυπος στο Κοινοβούλιο και στην ούτως ή άλλως οριακή σταθερότητα της κυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ