CNBC: Πότε θα ανοίξει το Χρηματιστήριο και ποιες μετοχές θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα - iefimerida.gr

CNBC: Πότε θα ανοίξει το Χρηματιστήριο και ποιες μετοχές θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελπίδα ότι θα επιστρέψει μια μορφή κανονικότητας στην ταλαιπωρημένη χώρα της Μεσογείου».

Αυτό αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC και σύμφωνα με το σημείωμα των αναλυτών συναλλάγματος της Rabobank: «Η επαναλειτουργία των ελληνικών αγορών θα έστελνε αναμφίβολα ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας σε κάτι που τουλάχιστον μοιάζει με κανονικότητα».

Ωστόσο, αν δεν αποκατασταθούν πλήρως οι εργασίες και η κανονική λειτουργία του χρηματιστηρίου, η επαναλειτουργία του ΧΑ μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής, σημειώνει το CNBC και παραθέτει μια ανάλυση για το πώς και υπό ποιες συνθήκες θα επαναλειτουργήσει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Με... capital contols

Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε αργία για τρεις ολόκληρες εβδομάδες με πολύ αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους στις αναλήψεις μετρητών καθώς η κυβέρνηση της χώρας "πάλευε” με τους πιστωτές για τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης.

Το Χ.Α. έκλεισε στις 797,52 μονάδες, ήτοι 30% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους και στο μόλις 15% των 5.178,83 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2007, πριν την χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτή την εβδομάδα οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο των 86 δις. ευρώ εγείροντας προσδοκίες για μεγαλύτερη αίσθηση σταθερότητας ανάμεσα στους επενδυτές.

Τι θα συμβεί;

Οι τράπεζες και οι εταιρείες ακινήτων αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς το εύθραυστο του τραπεζικού συστήματος έχει ενισχυθεί από την περιορισμένη παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ. Χάρη στη μερική χαλάρωση των capital controls οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν τώρα πια να πραγματοποιούν πληρωμές στο εξωτερικό, που σημαίνει ότι μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες και αγαθά. Ωστόσο, ακόμα και οι σκληραγωγημένοι επενδυτές μπορεί να είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι, καθώς μένει ακόμα να συμφωνηθεί το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το πρακτορείο.

Αν λάβει κανείς υπόψη την κίνηση του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου Global X FTSE Greece 20 ETF που ακολουθεί τον ελληνικό δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ευμετάβλητο αμοιβαίο έχει υποχωρήσει κατά 17% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Νευρικότητα στην Αθήνα;

Επανέρχεται μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής η νευρικότητα στην Αθήνα, παρατηρεί το CNBC, καθώς όπως υποστηρίζει οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Γιάνης Βαρουφάκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να εξέταζαν Plan B για έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Βαρουφάκης έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη Plan B, αν και όπως λέει ορισμένες πληροφορίες έχουν παραποιηθεί.

Η ύπαρξη σχεδίων για επιστροφή στην δραχμή, δεδομένης της οριακής σχέσης Ελλάδας – Ευρωζώνης δεν φαίνεται ως η πιο επικίνδυνη ή απροσδόκητη κίνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως υπογραμμίζει το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί στην χώρα, καταλήγει το CNBC.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρηματιστήριο μετοχές capital controls
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ