Πάρτι διαφθοράς στο Γηροκομείο Αθηνών: Υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ και σωρεία κακοδιαχείρισης - iefimerida.gr

Πάρτι διαφθοράς στο Γηροκομείο Αθηνών: Υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ και σωρεία κακοδιαχείρισης

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπα με κακουργήματα για οικονομική κακοδιαχείριση είναι τα μέλη της πρώην διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών μετά την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Αφορμή της έρευνας οι αναφορές της ταμία που ανέλαβε μετά το 2013 και διαπίστωσε παραβάσεις που πρέπει να ελεγχθούν.

Ειδικότερα, με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου προκαταρκτική εξέταση η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων για:

-Απιστία στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Τι προέκυψε

Η έρευνα έδειξε σωρεία πράξεων κακοδιαχείρισης όπως:

Α) την μη μίσθωση ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Β) μίσθωση ακινήτων με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.

Γ) παραμέληση είσπραξης των ενοικίων η διαγραφή των οφειλόμενων ενοικίων με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Δ) αν και το γηροκομείο είχε λογιστήριο εντούτοις συνήφθησαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών.

Ε) Συνάφθηκαν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως , τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.

ΣΤ) Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.

Φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ.

Χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.

Δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταληφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, έχουν παραμείνει αδρανή, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα έσοδά της και να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Η ζημία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Για τη διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά ανακριτικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων, έρευνα και κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου από τους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς, μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ