Βενιζέλος: «Αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι ανήθικη, ρίξτε την» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι ανήθικη, ρίξτε την»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Οι απίστευτοι διάλογοι που εκτυλίσσονται στην ταραχώδη και επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚτΕ Οικονομίας είναι απολύτως δηλωτικοί της έκρυθμης κατάστασης.

Με πυρά ομαδόν υποδέχθηκαν οι βουλευτές τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Μάλιστα η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη είπε:

- «Αυτά δεν είναι δεν είναι μέτρα, είναι φιλελεύθερη ιδεοληψία. Και μάλιστα εξυπηρετείτε και συμφέροντα.»

- «Εαν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι ανήθικη, ρίξτε την», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου στο ίδιο έντονο ύφος.

Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε υποστηρίξει:

- «Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και πρέπει να απολογηθεί».

Η συνεδρίαση διεκόπη και αναμένεται να επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα.

Κόκκινη γραμμή για 15 βουλευτές οι συλλογικές συμβάσεις

Πάντως και πριν την έναρξη του ΚτΕ τουλάχιστον 15 βουλευτές δηλώναν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στη συνεδρίαση του ΚτΕ Εσωτερικών και Οικονομικών για να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο της Τρόικα, τουλάχιστον 15 βουλευτές θα δηλώσουν ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί γι' αυτούς κόκκινη γραμμή από την οποία δεν προτίθενται να μετακινηθούν.

Μαζί τους συμπαρατάσσεται η κυρία Βάσω Παπανδρέου η οποία είπε πως δεν μπορεί να πληρώνουν τον ίδιο φόρο αυτοί που βγάζουν έως 100.000 και αυτοί που βγάζουν πάνω από 100.000. Ζήτησε επίσης πόθεν έσχες υπουργών για την τελευταια 10ετία αλλά και εαν ευσταθούν οι καταγγελίες της ΝΔ οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ίδρυσε 77 οργανισμούς την τελευταία διετία, τότε πριν εφαρμοσθεί οποιαδήποτε εφεδρεία πρέπει πρώτα να καταργηθούν.

Όμως και ο Χρήστος Πρωτόπαπας έβαλε κόκκινη γραμμή λέγοντας «Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το όριό μας».

Η έκθεση Κατσέλη μεταξύ άλλων αναφέρει οτι η απότομη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10 - 30% θα αφαιρέσει σύμφωνα με υπολογισμούς από 4,5 έως 13,5 δισ ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση του ΑΕΠ κατά 2,09 εως 6,26%. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της κυρίας Λούκα Κατσέλη, η οποία μάλιστα προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr να παρουσιάσει μελέτη σύμφωνα με την οποία η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων θα σημάνει κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Και καταλήγει οτι αν συμβούν όλα αυτά η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προυπολογισμου του 2012 της τάξης του -2,5% θα ξεπερασει με συντηρητικες εκτιμησεις το -5%!

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είπε οτι είναι απαράδεκτο να μπαίνουν στην εφεδρεία υπαλληλοι με αντικειμενικά κριτήρια που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και η Άννα Νταλάρα, που δήλωσε οτι η εσωτερική υποτίμηση που θέλει να κάνει η τρόικα, έχει μια αντίφαση: αντί για ανταγωνιστικότητα φέρνει ύφεση και ανεργία. Τέλος και η Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε οτι δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά και η συνταγή που ακολουθείται είναι λάθος, τονίζοντας «Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο.» Η νέα αυτή αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις καθώς κανείς γνωρίζει ποιά θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού στο τελεσίγραφο των βουλευτών του. Αν δηλαδή ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει την οδό της αναμέτρησης τίποτε δεν αποκλείεται, ακόμη και οι πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ