Τα παίζει όλα απόψε ο Τσίπρας, δείτε Live Βουλή

Μεγάλες αναμένονται να είναι και απόψε οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία για την νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.

Με το σημερινό νομοσχέδιο:
-Επἑρχονται εκτεταμένες μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ), με την τροποποίηση, συμπλήρωση ή κατάργηση υφιστάμενων διατάξεων του π.δ. 503/1985.
-Ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξης η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
Σημειώνεται πως έως το τέλος τους έτους διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε εξ αφορμής της κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα η ΕΚΤ δέχθηκε τροποποίηση από την ελληνική μεριά, με την οποία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Από τα θεωρεία της βουλής...

00:30 Ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος ανακοινωνει ότι η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 2.15.

23:30 Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η ελληνική βουλή συζητά τη βοήθεια των δανειστών, νέο τεστ για τον Τσίπρα

23:10 Νίκος Δένδιας: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την θεσμική εκτροπή της επιστολής της Προέδρου της Βουλής

  • Νίκος Δένδιας: Η κυβέρνηση ας αφήσει τα διθυραμβικά εναντίον της αντιπολίτευσης – Δεν μπορεί να κατηγορείται κάποιος επειδή προέβλεψε την καταστροφή
  • Νίκος Δένδιας: Χαίρομαι που η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος
     

23:09 Σωκράτης Φάμελλος (εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ): Οι θετικό το νομοσχέδιο για τις τράπεζες – Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ώστε να επανέλθουν οι καταθέσεις

  • Σωκράτης Φάμελλος: Ποτέ το εθνικό νόμισμα και η δραχμή δεν αποτέλεσαν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Η χρεοκοπία θα έπληττε πιο πολύ τους αδύναμους
  • Σωκράτης Φάμελλος: Με την τίμια διαπραγμάτευση έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε το Grexit - Δεν καταφέραμε να φέρουμε μία έντιμη συμφωνία, φέραμε μία κακή συμφωνία
  • Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Το αίτημα στον ESM δεν απαλλάσσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους


23:05 Με επίθεση στον Ανδρέα Λοβέρδο ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην ολομέλεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάγκασε τον Αλέξη Μητρόπουλο να του κάνει παρατηρήσεις.

«Για το αν πιστεύουν οι υπουργοί τα νομοσχέδια, το οποίο έθεσε τόσο έντονα ο κ. Λοβέρδος, να πω ότι την εποχή που ο κ. Λοβέρδος ''κρεμούσε'' τις οροθετικές στο διαδίκτυο για να πάρει 100-200 ψήφους και στον αγώνα του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, δεν άκουγε τους υπουργούς και τους βουλευτές του που έλεγαν ότι δεν πίστευαν τη μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά ήταν θέμα συσχετισμών. Οπότε μην κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση της αριστεράς, που κάνει διαπραγμάτευση και σε αυτή χωράνε συμβιβασμοί», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι να ολοκληρώσει τις παραπάνω φράσεις όμως, ο κ. Λοβέρδος τον σταμάτησε αρκετές φορές διαμαρτυρόμενος για τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου, ενώ και ο κ. Μητρόπουλος έκανε παρατηρήσεις στον κ. Τσακαλώτο, ζητώντας του να ξεκινήσει πιο... ήρεμα.

Ανέβασε τους τόνους ο Τσακαλώτος

  • Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2016
  • μέχρι τότε θα υπάρξει ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» και την πρώτη κατοικία
  • Οι θεσμοί είπαν να μην φέρουμε τις πρόωρες συντάξεις σε αυτή τη φάση
  • Η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενιαία
  • Πάντα πράτταμε συλλογικά
  • Οι δυσκολίες που είχαμε δεν είχαν να κάνουν με το ποιος ήταν ο υπουργός οικονομικών
  • Στις διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζαμε ανθρώπους που δεν ήθελαν μία διαφορετική λύση στο πρόβλημα
  • Μην επενδύετε στη σύγκρουση και το διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευστείτε

Αυτό είναι το νομοσχέδιο των 997 σελίδων

Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να φέρει προσκόμματα και πρότεινε να γίνει αύριο η ψηφοφορία, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε.

Πολλές διαρροές και στην ψηφοφορία της Τετάρτης 22 Ιουλίου

Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν ήδη σήμερα αρκετοί βουλευτές, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά πως «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα μπορούσα να το ψηφίσω και ως υπεύθυνη της επιτροπής για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου σε θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση την οποία υπηρέτησα με συνέπεια επί τρία χρόνια και πάλεψα για να σταματήσει η μνημονιακή πολιτική και τα όργιο της διαφθοράς. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοθέτημα ως δικηγόρος. Και ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω μια διαδικασία που καθιστά τη Βουλή διακοσμητική, καταστρατηγεί την ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και θέτει εκποδών τη Δημοκρατία».

Αντίθετος και με το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω μνημόνιο, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις», επεσήμανε εκ νέου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου μας επιβλήθηκαν» από τους δανειστές της χώρας.

Αρνητικοί εμφανίστηκαν και οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας. «Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν "όχι" στον εκβιασμό και "όχι" στους εκβιαστές» επισήμανε ο κ. Πετράκος.
«Αρνούμαι να δεχτώ τις νεοφιλελεύθερες λογικές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είχαμε εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ, αλλά και δεν είχαμε εξουσιοδότηση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές».
Αρνητική θα είναι η ψήφος και της Ραχήλ Μακρή, η οποία είπε ότι «αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και τόνισε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία».
Η Αγλαΐα Κυρίτση επισήμανε ότι «καλούμαστε με συνοπτικές διαδικασίες να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που δεν τόλμησε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή. Και δυστυχώς αυτό το κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», και σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή στη Βουλή προσβάλει κατάφορα τη Δημοκρατία.
Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άσκησε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο δεν είναι προς το συμφέρον και το δίκιο του πολίτη, του εργαζόμενου του άνεργου, του οικονομικά αδύνατου και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ