Ο Αγοραστός προειδοποιεί για τα έργα του ΕΣΠΑ: Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν - iefimerida.gr

Ο Αγοραστός προειδοποιεί για τα έργα του ΕΣΠΑ: Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σχετικά με τον ορατό κίνδυνο να χαθούν έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ τα οποία «βρίσκονται στον αέρα».

Βρισκόμαστε στην «ώρα μηδέν» αναφέρει με έμφαση, επειδή έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούνται χιλιάδες έργα ανά την χώρα, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί προ της δυσάρεστης εξέλιξης να πρέπει να επιστρέψει χρήματα στην ΕΕ επειδή δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα εντός των προθεσμιών αλλά και να υπάρξουν επιπτώσεις για το επόμενο πρόγραμμα, το ΣΕΣ, της περιόδου 2014-2020 καθώς: έργα που δεν θα ολοκληρωθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα μεταφερθούν στο επόμενο, στερώντας την δυνατότητα να ενταχθούν νέα. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζητά ως εκ του τούτου να δοθεί παράταση στην διορία ολοκλήρωσης των έργων, γιατί όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «αν δεν συμβεί αυτό κινδυνεύουμε να μην έχουμε νέο πρόγραμμα ενώ οι επιπτώσεις για την εθνική οικονομία θα είναι τεράστιες».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Αγοραστός, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών εταιρειών, ανά την Ελλάδα, το ύψος των έργων μέσω ΕΣΠΑ που παραμένουν απλήρωτα ανέρχεται στα 400 εκ ευρώ, ενώ όσον αφορά ειδικότερα στην Θεσσαλία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και παρά της αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση που έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο, δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί για τη Θεσσαλία όσον αφορά στα έργα του ΕΣΠΑ, φθάνουν στα 20,6 εκ ενώ η παύση εργασιών αφορά 39 έργα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθείται τα χρήματα για έργα μέσω ΕΣΠΑ διατίθενται από το εθνικό προϋπολογισμό και ένα συνεχεία το κράτος υποβάλει σχετικό αίτημα προς την ΕΕ προκειμένου να τα λάβει.

Ωστόσο λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν με αποτέλεσμα τα έργα να έχουν σταματήσει η να υπολειτουργούν οι εργολάβοι που τα έχουν αναλάβει και μαζί με τον κίνδυνο να απολεσθούν να αυξάνει περαιτέρω και η ανεργία. Έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα η ΕΝΠΕ είχε ζητήσει από την αρμόδια επίτροπο περιφερειακής πολιτικής κ Κρέτσου, κατά την επίσκεψη της τη Άνοιξη στη Ελλάδα να αλλάξει η «αρχιτεκτονική» διανομής των κονδυλίων. Δηλαδή να καταβάλλονται άμεσα από την ΕΕ, πρόταση στην οποία συναίνεσε δεδομένων των συνθηκών. Ωστόσο προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό πρέπει να γίνει αλλαγή νομοθεσίας να περάσει δια των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων και εν τέλει από το Ευρωκοινοβούλιο, από το οποίο το θέμα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ όμως ο χρόνος περνάει αδυσώπητα και μένει ανεκμετάλλευτος όπως υπογράμμισε ο κ Αγοραστός, εις βάρος και των έργων και της ελληνικής οικονομίας.

Το «μπλοκάρισμα» της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ, όσον αφορά στην υφιστάμενη ακόμη πρακτική, από ελληνικής πλευράς εντοπίζεται σε τρεις λόγους: είτε υπάρχουν έργα για τα οποία δεν έχει κάνει ακόμη κατανομή τους στους σχετικού κωδικούς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, είτε έχει γίνει κατανομή και έχει πάει η σχετική εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, είτε έχει γίνει η κατανομή, υπάρχουν τα χρήματα αλλά δεν πληρώνει η Τράπεζα γιατί έχει μπλοκάρει το σύστημα.

Δεδομένη της κατάστασης και με αφορμή την σημερινή ψήφιση στην Βουλή του δεύτερου νομοσχεδίου των προαπαιτουμένων ο κ Αγοραστός, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κατασκευαστές και στους προμηθευτές να προεξοφλούν τους λογαριασμούς στις τράπεζες ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έμμεσης ρευστότητας για να συνεχιστούν τα έργα. Αν οι τράπεζες μπορούν να προεξοφλήσουν τους λογαριασμούς του δημοσίου, αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος για να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία, επεσήμανε.

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη και στο εθνικής σημασίας έργο της Κάρλας, εκεί όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Περιφερειαρχών υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί ύψους 3 εκ. ευρώ και παύση εργασιών. «Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και γι’ αυτό προειδοποιούμε» τόνισε ο κ Αγοραστός ο οποίος συμπλήρωσε ότι απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της Κάρλας γιατί 24 Σεπτεμβρίου έρχονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία του έργου. Το έργο αυτό όπως γνωρίζετε σχολιάσετε, είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί είναι έργο το οποίο αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδας να επενδύει τα χρήματα και να κάνει τα έργα σωστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ