Εurostat: Το ελληνικό χρέος μειώθηκε στο 168,8% του ΑΕΠ - iefimerida.gr

Εurostat: Το ελληνικό χρέος μειώθηκε στο 168,8% του ΑΕΠ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να ακούγεται σαν ψέμα, αλλά όντως συνέβη: η Eurostat κατέγραψε μείωση του ελληνικού χρέους στους πρώτους τρεις μήνες του 2015.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, τελικά δεν είναι καθώς αυτή σημαντική μείωση (το ελληνικό χρέος είχε αγγίξει το 170% του ΑΕΠ), αλλά αποτυπώνει -εν πολλοίς- την επιστροφή στην ευρωζώνη των κεφαλαίων που προοριζόταν για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Άρα, δεν μιλάμε για ενθαρρυντικό φαινόμενο που θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Φυσικά, ακόμη κι έτσι, το ελληνικό χρέος παραμένει να είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η Eurostat δήλωσε πως τα χρέη συνολικά των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανέρχονται στο 92,9% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής, από το 92% που ήταν στους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, τα δημόσια χρέη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις πέντε χώρες που χρειάστηκαν διάσωση και η κυβέρνησή της έχει μακράν το μεγαλύτερο χρέος έναντι του ΑΕΠ, αν και υποχώρησε στο 168,8% στο α΄ τρίμηνο φέτος από το 177,1% στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, που αποτελεί την μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

Η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους εντός της Ευρωζώνης, καταγράφηκε στην Ιταλία, το οποίο αυξήθηκε στο 135,1% του ΑΕΠ από το 132,1%. Ακολουθεί η Γαλλία (από το 95,6% στο 97,5%). Και οι δύο χώρες ανακάμπτουν από περιόδους οικονομικής στασιμότητας, και δυσκολεύονται να περικόψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Άλλες χώρες που έχουν μειώσει το χρέος τους είναι η Γερμανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ