Τι βρήκε στο υπουργείο ο Αλεξιάδης: Ξεχαρβαλωμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κουρασμένο ανθρώπινο δυναμικό

Μπορεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να κήρυξε με το... καλημέρα τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και να έδωσε εντολή για ελέγχους κατά... ριπάς, ωστόσο η κατάσταση των υπηρεσιών είναι μάλλον απογοητευτική και ως εκ τούτου ο πήχης μπαίνει εκ των πραγμάτων πολύ χαμηλά.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ελεγκτών και των επικεφαλής τους, η ψυχρή αλήθεια των αριθμών είναι αδυσώπητη και δικαιώνει όσους τονίζουν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη έμπειρων στελεχών έχει αποδυναμώσει τις υπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να ψάχνουν τα... πατήματα τους ανάμεσα στη διάχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τρανό παράδειγμα το ΚΕΦΟΜΕΠ, που ξεκίνησε ως αιχμή του δόρατος των ελεγκτικών υπηρεσιών, με αρμοδιότητα το... ξετίναγμα των "εχόντων και κατεχόντων" αλλά κατέληξε να διαχειρίζεται όλες τις... αμαρτίες ήτοι μικρές και μεγαλύτερες λίστες φοροδιαφυγής και μάλιστα με ελάχιστο προσωπικό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Με τη συμπλήρωση του 6μήνου ολοκληρώθηκαν 283 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, offshore και εμβάσματα και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 185,89 εκατ. ευρώ ενώ εισπράχθηκαν μόλις 33,90 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι απίθανο ο ελεγκτικός μηχανισμός να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί ήτοι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 900 έλεγχοι, να έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 325 εκατ. ευρώ και να έχει εισπραχθεί το 77% των βεβαιωμένων ποσών!

Ανάλογη η εικόνα και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν 238 φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 296,85 εκατ. ευρώ, ποσό που απέχει σημαντικά από το στόχο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το σύνολο του έτους. Από τα ποσά που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 181,43 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ