fbpx Ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος μελών του ΔΣ και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑ «ΜΗ ΕΠΩΦΕΛΗ» ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος μελών του ΔΣ και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος μελών του ΔΣ και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ
20|07|2015 | 15:24

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα άσκησε η εισαγγελία Διαφθοράς μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε με αφορμή μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά για το κατά πόσο η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 ακινήτων του δημοσίου ήταν επωφελής ή όχι για το ελληνικό δημόσιο.

Η άσκηση των ποινικών διώξεων δείχνει ότι μάλλον το δημόσιο ζημιώθηκε για μία ακόμη φορά, αφού τα ακίνητα είτε πωλήθηκαν φθηνότερα από την αξία τους είτε μισθώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο με μίσθωμα ακριβότερο απ'ότι έπρεπε....

Το ιστορικό

Η ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε μετά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου και σε αυτό μεταβιβάστηκαν 28 ακίνητα, τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. Ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων αν και μπορούσαν να εισηγηθούν τροποποίηση  των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ποσού των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του  2015 για να νοικιάζει κενά ή εν μέρει κενά κτίρια όπως το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττει το δημόσιο μικρότερο τίμημα, ενώ ακόμη φαίνεται ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση της μελλοντικής υπεραξίας των ακινήτων λόγω μεταβολής της χρήσης γης.

Μετά το πέρας της έρευνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

α) απιστία σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών  με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

β) υπεξαίρεση (με 1608/50)  σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να διωχθούν για απιστία καθώς με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όταν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους έχουν έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη.
Γι'αυτό το λόγο δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Ως προς αυτήν την πράξη, προέκυψε ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος από πώληση και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.
Η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ