Ντομπρόβσκις: Aν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ - iefimerida.gr

Ντομπρόβσκις: Aν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τίτλο η «Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί την Αθήνα πριν από νέα κόλπα», η γερμανική εφημερίδα Bild φιλοξενεί συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

«Η ευρωζώνη μπορεί να μπλοκάρει τη βοήθεια, αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί.

«Στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε από την Αθήνα», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η Κομισιόν κατηγορεί τον εαυτό της σχετικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ οι χώρες της Ευρώπης δεν έδειχναν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αυτό, υπερασπίζεται τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή των πόρων αυτών «αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με νομοσχέδια την Τετάρτη τις πρώτες μεταρρυθμίσεις».

Οσον αφορά ένα ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «δεν είναι στην ατζέντα μας. Στις διαπραγματεύσεις των περασμένων εβδομάδων, όλοι αποφασίσαμε πως δεν θέλουμε αυτό το σενάριο. Ωστόσο, το μόνο που μπορούμε να δείξουμε είναι αλληλεγγύη στην Ελλάδα, μόνο εάν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, επιδιώκοντας μια συνολική μεταρρυθμιστική στρατηγική και νομιμοποίηση αυτής.

«Μόνο αν έρθει και πάλι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει και να δημιουργήσει πάλι θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη, ιδίως για τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισεκ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε.

Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, συνέχισε. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ