Απότομη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και των κρουσμάτων AIDS - iefimerida.gr

Απότομη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και των κρουσμάτων AIDS

δημόσιο νοσοκομείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αδυναμία πληρωμής των εξόδων για την υγεία, αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και των κρουσμάτων του ιού HIV μέσω αυτής, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μίας κατάστασης που αναμένεται να οδηγήσει σε πιθανή «Ελληνική Τραγωδία» με φόντο την οικονομική κρίση, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

O δόκτωρ Αλέξανδρος Κεντικελένης, ο δρ. Ντέιβιντ Στάκλερ από το πανεπιστήμιο του Cambridge και ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι επισημαίνουν με την επιστολή τους δραματική χειροτέρευση της υγείας των Ελλήνων λόγω αυξημένης οικονομικής πίεσης, καθώς και επιδείνωση στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα νοσοκομεία.

Kατά 14% έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγίας τους από «κακή» έως «πολύ κακή». Λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει το μνημόνιο, αρκετοί πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα κόστη της ιδιωτικής περίθαλψης και στρέφονται στο ήδη επιβαρυμένο από τις περικοπές δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο χαρακτηρίζεται ως «χαώδες και διεφθαρμένο».

Σύμφωνα με την έρευνα, υψηλός είναι πλέον ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα και να πληρώσουν την ελάχιστη καταβολή της επίσκεψής τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι, οι ασθενείς αποφεύγουν την εξέταση από γιατρό ακόμα και αν αυτή θεωρείται αναγκαία.

Άλλο ένα χτύπημα που έχει επιφέρει η κρίση στον τομέα της υγείας την τελευταία τριετία, είναι η ολοένα αυξανόμενη ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών που μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να φτάσει στο 52%. Οι περικοπές στα αντίστοιχα προγράμματα έχουν ως αποτέλεσμα την μη επαρκή πρόληψη και καταπολέμηση του εθισμού στην ηρωίνη.

Παράλληλα, η ενδοφλέβια χρήση ηρωϊνης προκαλεί άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα. Ανάμεσα στους χρήστες παρατηρήθηκε άκρως ανησυχητική αύξηση 1000% των κρουσμάτων AIDS από την χρήση της σύριγγας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ