Στιβ Τζομπς: Οραματιστής ή οπορτουνιστής; - iefimerida.gr

Στιβ Τζομπς: Οραματιστής ή οπορτουνιστής;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν ακόμα περάσει μια εβδομάδα από το θάνατό του και μόλις λίγες ημέρες μετά την κηδεία του, οι πολέμιοι και οι υποστηρικτές του πρώην ισχυρού άνδρα της Apple, έρχονται σε αντιπαράθεση για το τι προσέφερε τελικά στην ανθρωπότητα ο Στιβ Τζομπς.

Ο συγγραφέας Τζόναθαν Φράνζεν, με άρθρο του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», σχολίασε ότι «δεν θέλω να πω τίποτε για τον Στιβ Τζομπς. Δεν μου φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να εξηγήσω πόσο απεχθάνομαι την Apple». Ωστόσο, μέσα από το μυθιστόρημά του με τίτλο «Ελευθερία» έχει εκφράσει αυτή του την απέχθεια. «Μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στο κυρίαρχο ρεύμα της ποπ, να φτιάχνω τσίχλες για μάσημα και να προσπαθώ να πείσω τα δεκατετράχρονα ότι το στυλ των προϊόντων της Apple είναι απόδειξη της δέσμευσης της Apple να κάνει τον κόσμο καλύτερο», λέει κάποια στιγμή ένας από τους ήρωες του.

Ένα άλλο αστέρι της νέας γενιάς των αμερικανών συγγραφέων, ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε ότι «ο Στιβ Τζομπς ήταν αναμφίβολα ιδιοφυής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εφευρέσεις του έκαναν τη ζωή μας καλύτερη. Αντίθετα, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος σήμερα είναι όχι μόνο λιγότερο ανθρώπινος, αλλά ακόμη και λιγότερο συνδεδεμένος εξαιτίας του iPhone».

Στον αντίποδα, ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης Τόμας Φρίντμαν, σημειώνει με σχετικό άρθρο του ότι «η μελαγχολία για τον θάνατο του Στιβ Τζομπς δεν προκαλείται μόνο από την απώλεια του εφευρέτη τόσο πολλών προϊόντων που απολαμβάνουμε. Οφείλεται στην απώλεια κάποιου ο οποίος ενσαρκώνει πολλά από τα ηγετικά χαρίσματα που ξέρουμε ότι λείπουν στους πολιτικούς μας».

Ο Φρίντμαν προσθέτει ότι «ο Τζομπς ήταν κάποιος που δεν διάβαζε τις δημοσκοπήσεις αλλά άλλαζε τις δημοσκοπήσεις δίνοντας στον κόσμο αυτό που ήταν βέβαιος ότι ήθελε και χρειαζόταν πριν το αντιληφθεί ακόμη ο ίδιος. Ήταν κάποιος που ακολουθούσε το όραμά του για ολόκληρα χρόνια. Πάνω απ' όλα, ήταν κάποιος που κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του όχι με το να γίνεται αρεστός σε αυτούς αλλά ωθώντας τους σταθερά έξω από τα όρια της βολής τους».

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη γέμισαν το ίντερνετ με αποχαιρετιστήρια μηνύματα στον Στιβ Τζομπς, ενώ πολλά καταστήματα της Apple γέμισαν ανθοδέσμες που εστάλησαν στη μνήμη του ιδρυτή της εταιρίας.

Για άλλη μια φορά, την απάντηση τόσο στους φανατικούς του όσο και στους πολέμιούς του, την έχει ήδη δώσει ο ίδιος ο Τζομπς: «Στην υγειά εκείνων που βλέπουν τα πράγματα με άλλο μάτι και δεν συμπαθούν τους κανόνες. Μπορεί να αναφερθείς στα λόγια τους, μπορείς να διαφωνήσεις μαζί τους, να τους δοξάσεις ή να τους δυσφημίσεις, αλλά το μόνο πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις είναι να τους αγνοήσεις, γιατί αυτοί είναι που αλλάζουν τα πράγματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ