Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς ελάφρυνση - iefimerida.gr

Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς ελάφρυνση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι πρέπει να «αναδιαρθρωθεί το χρέος για να ελαφρύνει το βάρος» επανέλαβε το πρωί της Παρασκευής η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, υποστήριξε ότι διαφορετικά το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η ελάφρυνση, η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απάντησε ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές μέθοδοι». Πάντως, η λύση που προτείνεται από το Ταμείο συμπεριλαμβάνει «τη σημαντική επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, όπως και την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνεται επιστροφή χρημάτων και τη μείωση των επιτοκίων στο μέγιστο (σ.σ.: διαγραφή)».

«Θεωρούμε ότι η χρήση αυτών των τριών μεθόδων μπορεί πραγματικά να κάνει σημαντικά υποφερτό το χρέος» πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ η οποία επεσήμανε ταυτόχρονα πως «η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί, επίσης να επιτευχθεί και με άλλες μεθόδους εκτός της ευθείας μείωσης επί του ποσού του χρέους».

Η ίδια υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αν το πρόγραμμα είναι «ολοκληρωμένο», ενώ επισήμανε πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.

Ωστόσο, για το θέμα της συμφωνίας ξεκαθάρισε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας». «Πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη, πάνω σε ένα πολύ ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και μια κολοσσιαία πρόκληση» είπε και τόνισε ότι η συμφωνία στην οποία τελικά κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας Αθήνα και δανειστές όχι μόνο δεν είναι το τέλος, αλλά «η αρχή μιας περιπέτειας».

Οσο για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο 3 θα διαρκέσουν «τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες». «Ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, θα είναι περίπλοκος, θα είναι επίπονος» πρόσθεσε.

Η κα Λαγκάρντ είπε επίσης πως είναι «πιθανό» η Ελλάδα να μπορέσει να ανοίξει τις τράπεζές της όπως έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα.

Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς ελάφρυνση | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ