Το σχέδιο «ανοιχτές τράπεζες» -Τι θα ισχύει για θυρίδες, νέες συναλλαγές και επιταγές - iefimerida.gr

Το σχέδιο «ανοιχτές τράπεζες» -Τι θα ισχύει για θυρίδες, νέες συναλλαγές και επιταγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα, ωστόσο θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί και οι ανοιχτές πόρτες των καταστημάτων θα είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

Ενδεικτικό είναι πως στο καθοριστικό κομμάτι των αναλήψεων δεν υπάρχει καμία αλλαγή, αφού οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν έως 60 ευρώ ημερησίως.

Τι αναμένεται να αλλάξει στις αναλήψεις

Τα capital controls παραμείνουν, το ημερήσιο όριο θα είναι τα 60 ευρώ στα ATMs και στα γκισέ, αλλά με το προνόμιο της αθροιστικής ανάληψης. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει ανάληψη μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί να πάρει το άθροισμα των 60 ευρώ ανά ημέρα. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το όριο αυτό θα παραμείνει για μία εβδομάδα και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ο ELA δώσει νέα ανάσα ρευστότητας, τότε το ποσό ανάληψης θα αυξηθεί.

Ανάσα με επιταγές και θυρίδες

Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε από τη Δευτέρα όλες οι τράπεζες θα είναι ανοικτές και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο συναλλαγών (να καταθέσουν μετρητά, να μεταφέρουν από λογαριασμό χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς) αλλά όχι να πάρουν μετρητά πάνω από τα 60 ευρώ.

Για τις επιταγές σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να κατατεθούν. Για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα 8ημερο για την τακτοποίηση.

Για τις επιχειρήσεις ο Δημ. Μάρδας είπε ότι δίνεται μεγάλη προτεραιότητα για εισαγωγές πρώτων υλών και παράλληλα όλες οι εξωστρεφείς εταιρείες ακολουθούν το εξής πρόγραμμα: ότι συνάλλαγμα εισάγουν μπορούν να το τραβήξουν κατά 80% και να το κάνουν ότι θέλουν, χωρίς δηλαδή διαδικασίες για εισαγωγές, για μισθοδοσία κ.τλ.

Τι θα ισχύει για συνάλλαγμα -Που θα μπει όριο

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ανοίγει τις τράπεζες θα οριστικοποιηθεί και ο περιορισμός στο τουριστικό συνάλλαγμα. Σήμερα είναι στις 10.000 ευρώ ανά άτομο, ποσό που αναμένεται να μειωθεί πολύ και να περιορισθεί στα 1.000 ευρώ. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το φοιτητικό συνάλλαγμα και τις πληρωμές στο εξωτερικό κυρίως από επιχειρήσεις.

Νοβότνι (ΕΚΤ): Δεν είναι οριστικό ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως δεν είναι ακόμα οριστικό το ότι θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως πρέπει ακόμα να εξεταστούν ορισμένα ζητήματα, μεταδίδει το Reuters. Μάλιστα υποστήριξε πως μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να είναι έτοιμο να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΜ τράπεζα αναλήψεις επιταγές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ