Ολάντ: Θα υπάρξει «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Ολάντ: Θα υπάρξει «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα υπάρξει μια «αναδιαμόρφωση/αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για επιμήκυνση των ωριμάνσεων και συζήτηση για τα επιτόκια.

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι ο στόχος ήταν να δοθεί στην Ελλάδα και ελπίδα έπειτα από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και λιτότητας. Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει προσπάθειες, πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. «Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ήταν ο στόχος» τόνισε και δήλωσε ότι «Ηθελα πολύ περισσότερο από το συμφέρον της Ελλάδας, να (προστατευθεί) το συμφέρον της Ευρώπης και επίσης εκείνο της Γαλλίας. Η Γαλλία είχε ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο να παίξει, αυτόν του να ψάξει τρόπους να προσεγγιστούν οι θέσεις».

Πέρασα πολλές ώρες με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα για να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τη Γαλλογερμανική συνεργασία, ξεκαθάρισε, αν δηλαδή υπήρχε συνοχή μεταξύ εκείνου και της κυρίας Μέρκελ. «Επρεπε επίσης ο κ. Αλέξης Τσίπρας να μπορέσει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίς της. (Ο κ. Τσίπρας) Εκανε μια θαρραλέα επιλογή».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, ενώ την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να επικυρώσει τη συμφωνία. Ο Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε «μια ιστορική συμφωνία» της ΕΕ και δήλωσε ότι οι υπουργοί των Οικονομικών θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα συνοδεύουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη συμφωνία και πως μέχρι να περάσουν τα μέτρα από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, «θα υπάρξει μια περίοδος διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι το να χάσουμε την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι θα χάναμε το ΑΕΠ της και το λαό της, αλλά θα χάναμε και μια χώρα η οποία είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας.

Επρεπε να επιτύχουμε. Και ήθελα να επιτύχουμε, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και επεσήμανε: Χρειάστηκαν πολλές ώρες, αλλά θεωρώ ότι ήταν μια καλή νύχτα και μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.

Αν το πρόγραμμα συμφωνηθεί, τότε η Ελλάδα θα λάβει 80 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που δεν έχει ποτέ δοθεί ξανά σε χώρα της Ευρωζώνης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να μεταρρυθμίσει την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη. Ζητούσε αλληλεγγύη, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Δεν ήταν η Τρόικα που ζητούσε πρώτα να περάσουν συγκεκριμένοι νόμοι από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από τις 15 Ιουλίου. Ηταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε.

Θεωρώ ότι η ελληνική κυριαρχία διατηρήθηκε, δήλωσε ο κ. Ολάντ.

Στη Γερμανία και κάπου αλλού, υπήρχε μια αρκετά δυνατή πίεση για Grexit. Και πρώτα το ανακοινωθέν του Eurogroup περιλάμβανε προσωρινή έξοδο, προσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και επισήμανε ότι ζητήθηκαν εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Οσο για το κατά πόσο ήταν σκληρές οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ολάντ είπε πως όταν τα μέλη της Συνόδου συζητούσαν για τις ποσοστώσεις των προσφύγων που θα γίνουν αποδεκτές από χώρες που δεν είναι χώρες υποδοχής, ήταν σε σκληρότερους τόνους.

Το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και να κάνει ταυτόχρονα την Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά και να βρει έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει πρώτα από όλα να λειτουργεί υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος και να μην λειτουργεί με βάση την κοινή γνώμη ή με βάση ένα εθνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα ήθελε μόνο τον ESM και όχι το ΔΝΤ, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης προτιμούσαν να συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Χρειαζόμασταν να αποδείξουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, προκειμένου να συζητήσουμε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ετσι, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, θα υπάρξει μια «αναδιαμόρφωση» του ελληνικού χρέους μέσω επέκτασης των ωριμάνσεων και διαπραγμάτευσης του ύψους των επιτοκίων.

Και τόνισε ότι θα ήταν παράδοξο αν τα είχαμε κάνει όλα αυτά, αλλά μετά δεν χορηγούσαμε στην Ελλάδα όλα τα απαραίτητα μέσα για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες. Επίσης, διευκρίνισε πως αν δεν υπήρχε ξεκάθαρη συμφωνία, τότε η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά τη Σύνοδο, ο Φρανσουά Ολάντ τουίταρε:

Ολάντ: Θα υπάρξει «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους | iefimerida.gr 0

«Βρέθηκε συμφωνία. Η Γαλλία την έψαχνε, την ήθελε. Η Ελλάδα μένει στη ζώνη του ευρώ. Η Ευρώπη νίκησε»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρανσουά Ολάντ Ελλάδα grexit Γαλλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ