«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδρά η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής σε πολλά σημεία από το «κείμενο-τέρας» όπως το αποκάλεσε που κατέθεσαν οι δανειστές.

«Κείμενο-τέρας» αποκαλεί η ελληνική πλευρά το σκληρό κείμενο των εταίρων με τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι εταίροι-δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να του ζητήσουν να πάρει πίσω νόμους που έχει ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

Η ελληνική πλευρά ζητάει να ανοίξει απο αύριο κιόλας η στρόφιγγα του ρευστού από την ΕΚΤ.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την ψήφιση των νόμων ως την Τετάρτη για τη ρευστότητα» αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Αυτά είναι τα 12 μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η ελληνική βουλή ως την Τετάρτη

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών

7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος

Για τα υπόλοιπα πέντε προαπαιτούμενα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα γίνουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα

Υποχωρεί σε όλα η ελληνική πλευρά εκτός από το ταμείο

Ο Κλοντί Περέθ της ισπανικής El Pais τουίταρε πριν από λίγο ότι η ελληνική πλευρά έχει ενδώσει στις περισσότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών εκτός από εκείνη για τη δημιουργία ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο Λουξεμβούργο. Παλεύει με νύχια και με δόντια.

Οταν ψηφιστούν τα μέτρα, νέο Eurogroup

Οπως αναφέρει η δημοσιογράφος του Politico Τάρα Παλμέρι, ακόμη και αν η Ελλάδα αποδεχθεί τα μέτρα, θα χρειαστεί ένα νέο Eurogroup για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 0
«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 1

Διάλειμμα για διαβουλεύσεις

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης κάνουν ένα διάλειμμα από τις Εργασίες της Συνόδου Κορυφής για να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους συμβούλους τους.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κ.Τουσκ «ανέβασε» φωτογραφία στο Twitter από την συνάντηση τονίζοντας ότι υπάρχει διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής για να γίνει η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολαντ-Τουσκ «σε αναζήτηση συμβιβασμού».

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 2

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε σχετικά με ένα tweeet στο οποίο έγραφε: Διάλειμμα για διαβουλεύσεις. Το έγγραφο του Eurogroup είναι το πιο σημαντικό βήμα μέχρι στιγμής. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά σημεία.

Παρόμοιο tweet έκανε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 3

Σκληρή Μέρκελ, φιλικός ο Ολάντ

«Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, που είναι η εμπιστοσύνη. Θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Ξέρω ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Το βράδυ θα ελέγξουμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις Μέρκελ μπαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν έχουμε λάβει ομόφωνη ενημέρωση από το Eurogroup. Δεν προκαλεί έκπληξη αυτό με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης, που είναι κάτι βασικό», είπε ακόμη η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, όσο και για την Ευρώπη. Σήμερα θα δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 4
«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 5
«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 6
«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 7
«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 8
«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 9

Σε αντίθετη γραμμή ο γάλλος πρόεδρος

«Θέλω να μάθω πολύ συγκεκριμενες λεπτομέρεις σήμερα. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποιά είναι η γενική μας θεώρηση για την Ευρώπη. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να έχουμε συμφωνία απόψε. Υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Εντός, υπό αίρεση, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Φρανσουά Ολάντ. «Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να τις θεσπίσει γρήγορα. Τότε η Ευρώπη θα προσφέρει τη στήριξή της», τόνισε βέβαια και ο Γάλλος πρόεδρος. Και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το Grexit θα σήμαινε ότι η Ευρώπη κινείται προς τα πίσω. Δεν το θέλω αυτό», κατέληξε.

17:51 Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες και ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έγραψε στο twitter πως το καλύτερο για όλους είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ.Ραχόι έγραψε «Πάμε να κρατήσουμε εποικοδομητική στάση. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, είναι το καλύτερο για τους τους πολίτες της, αλλά και για όλους».

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 10

17:40 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβασε ένα αισιόδοξο tweet: «Ξεκίνησε η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών #Ευρωζώνης. Υπαρχουν οι προοπτικές γ κατάληξη κ έναρξη διαπραγματεύσεων #Ελλάδας - Θεσμών, #Greece»

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 11

17:37 Χαμένο ανάμεσα στην κυβερνητική αλληλεγγύη και σε μια ευρωπαϊκή Αριστερά που επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα, το γερμανικό SPD δεν έχει πια πυξίδα και ο επικεφαλής του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάνει αντιφατικές δηλώσεις για Grexit και κάνει γκάφες, γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 1217:24 Ο Ντόναλντ Τουσκ ανήρτησε φωτογραφία στο twitter ότι η Σύνοδος για την Ελλάδα ξεκίνησε.

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 13

17:22: Οι ηγέτες προσήλθαν στην αίθουσα συνεδρίασης για την Σύνοδο Κορυφής. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 14

17:21 Ρόιβας (πρωθυπουργός Εσθονίας): Στόχος μου σήμερα είναι να παραμείνουμε 19 μέλη στην Ευρωζώνη, αλλά όλοι κατανοούν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος. Η εμπιστοσύνη μπορεί να επιστρέψει, βέβαια δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα. Απαιτούνται σαφείς ενέργειες από την Ελλάδα για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών και φορολογουμένων.

17:20 Ματέο Ρέντσι (Πρωθυπουργός Ιταλίας): Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη. Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στην επίτευξη συμφωνίας που θα είναι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, οι αποστάσεις μειώνονται. Η Ελλάδα είναι σημαντική αλλά η Ευρώπη έχει και άλλα σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσει.

17:15 Εντνα Κένι (Πρωθυπουργός Ιρλανδίας): Θα ήθελα οι Ελληνες να αρχίσουν να δείξουν τη σοβαρότητα από αύριο στη βουλή τους. Είμαστε αρκετά πρόθυμοι να καταλήξουμε ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Από ότι καταλαβαίνω η Ελλάδα ενίσχυσε τις δεσμεύσεις της κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Δεν θέλουμε σε δέκα χρόνια να κοιτάξουμε πίσω και να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί η κατάσταση, αλλά αυτό δεν έγινε. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η εμπιστοσύνη της Τρόικας δημιουργήθηκε μόνο όταν δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε.

17:07 Τηλεφωνική συνομλία Λιου-Τσίπρα -Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός του είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το θέλει. Μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

17:05 Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Πρόεδρος Λιθουανίας): Συζητάμε για το αν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα. Μέχρι τώρα οι υπουργοί Οικονομικών μας δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι προτάσεις δεν είναι αρκετές για να καλυφθούν τα προβλήματα και η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει κάθε ημέρα. Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις (εντός και εκτός ευρώ) αλλά θα είναι πολύ, πολύ ακριβό για όλους. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με εκείνη στην Αργεντινή πριν από 15 χρόνια, τώρα έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο χρέος. Δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Δεν αρκούν υποσχέσεις, αλλά και αξιόπιστες ενέργειες. Πρέπει να υπάρχει επιβεβαίωση. Οι προσωρινές λύσεις δεν μπορούν να λύσουν τίποτα. Πρέπει να έχουμε ή το ένα, ή το άλλο πλάνο (σ.σ. σε ερώτηση για προσωρινό Grexit).

17:00 Την ώρα που μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Ρωσία στέλνει μήνυμα προς την Ελλάδα για βοήθεια. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας διευκολύνσεις με απευθείας εξαγωγές στην Ελλάδα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η Ρωσική Ομοσπονδία προτίθεται να υποστηρίξει την αποκατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Για το σκοπό αυτό μελετούμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε απευθείας εξαγωγές ενεργειακής πρώτης ύλης προς την Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα», είπε ο Ρώσος υπουργός.

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 15

Ο ίδιος κατέληξε ότι «εργαζόμαστε επί αυτού και υπολογίζουμε να φθάσουμε σε συμφωνία εντός μερικών εβδομάδων».

16:54 Τζόζεφ Μούσκατ (Πρωθυπουργός Μάλτας): Το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε η Σύνοδος των 28 σημαίνει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η Σύνοδος της ΕΕ θα συζητούσε ένα Plan B. Αυτό που υπήρχε στο τραπέζι πριν από 10 ημέρες μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό με δεδομένο το πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Οχι συμφωνία με κάθε κόστος.

16:52 Ο Βέλγος πρωθυπουργός ερωτηθείς για πιθανό Grexit απάντησε «Σίγουρα δεν είναι κάτι που εύχομαι. Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι εντελώς ικανοποιητικές, αλλά όλοι μας πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια για συμβιβασμό».

«Ψηφίστε 7 μέτρα ως την Τετάρτη, μετά συζητάμε» -«Κείμενο-τέρας» απαντά η κυβέρνηση | iefimerida.gr 16

16:46 Politico: Οι τρεις παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στη Σύνοδο

Τρεις παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην τελική έκβαση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Politico. Γράφει:
«Μικρότερες χώρες: Ιδιαίτερα της ανατολικής Ευρώπης και στη Βαλτική, έχουν αισθανθεί ότι τις έχουν παραβλέψει για χρόνια στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Αυτή είναι η ευκαιρία να ακουστούν, γιατί ο γαλλο-γερμανικός «οδοστρωτήρας» έχει ελλειψεις και δεν αρκεί. Φαίνεται ξεκάθαρο ότι οι μικρότερες χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση του ελληνικού κράτους και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αθήνας, σε σύγκριση με τη δική τους «σκύβω το κεφάλι» προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις της λιτότητας.

Μέρκελ: Μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό πλήγμα και να φανεί ευάλωτη, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, αν δεν βρει τρόπο να πετύχει συμφωνία. Η Σιδηρά Καγκελάριος πιθανότατα θα φαίνεται λιγότερο «Σιδηρά» μέχρι να τελειώσει η Σύνοδος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Αν υπάρξει συμφωνία, οι περισσότεροι θα ευχαριστούν τους άλλους που την τράβηξαν από το χείλος. Αν δεν υπάρξει, η ευθύνη θα πέσει πάνω της.

Εσωτερική πολιτική: Φινλανδοί και Δανοί ικανοποιούν τους ψηφοφόρους τους με κάποια από τη ρητορική τους. Μη δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Ο Τσίπρας τύλιξε όλο τον κόσμο στο δαχτυλάκι του για να κάνει ένα δημοψήφισμα για τον ίδιο λόγο. Οπότε αυτό που αναμένεται είναι πως κάποιοι ηγέτες θα... χτυπήσουν το στέρνο τους πριν συμβιβαστούν. Αν πράγματι συμβιβαστούν».

16:34 «Είμαι μια μέρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα. Είναι ευθύνη όλων. Θα καλέσω τους αρχηγούς και τους ηγέτες των κρατών να αποφασίσουν. Δεν είναι μια τυχαία διαπραγμάτευση, πρόκειται για τη συνοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Είναι η ημέρα που κρίνεται η ικανότητα όλων να φτάσουμε σε λύσεις» ήταν οι δραματικές δηλώσεις Σουλτς.

16:27 Γιούνκερ: Θα εργαστούμε, ελπίζω να καταλήξουμε. Θα πολεμησω μέχρι τελευταίο δευτερόλεπτο για να υπάρξει συμφωνία

16:23: Σαβιέ Μπετέλ (Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου): Υπάρχουν προφανώς ζητήματα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Θα δουλέψουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

16:20: Μίρο Τσεράρ (Πρωθυπουργός Σλοβενίας): Εχουμε χάσει μεγάλο μέρος εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω να δημιουργηθεί ξανά η εμπιστοσύνη τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήμουν εδώ αν είχε εξαντληθεί η υπομονή. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος. Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι αφίξεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής

Πλάνα από την είσοδο των ηγετών στο χώρο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Σύνοδος Κορυφής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ